A spanyol alkotmánybíróság elkaszálta a katalán függetlenedést

Fotó: AFP / LLUIS GENE

-


A spanyol alkotmánybíróság szerdai ülésén egyhangú döntéssel megsemmisítette az önálló Katalónia létrehozásához vezető folyamat megindításáról szóló katalán parlamenti határozatot. Az indoklást később hozzák nyilvánosságra.

Az alkotmánybíróságnak április elejéig lett volna ideje arra, hogy döntsön az ügyről, a rendkívüli gyorsaságot a spanyol sajtó annak tulajdonítja, hogy december 20-án parlamenti választások lesznek Spanyolországban, és a két nap múlva kezdődő választási kampány egyik fő kérdése éppen Katalónia helyzete.

A katalán parlament november 9-én, a függetlenséget akaró pártok támogatásával fogadta el a határozatot, amely az önállóvá válás megkezdésének kimondása mellett azt is rögzíti, hogy a parlament nem veti alá magát az állami intézmények döntéseinek, különösképp a spanyol alkotmánybíróság állásfoglalásainak.

A spanyol kormány két nappal később az alkotmánybírósághoz fordult, mert alkotmányellenesnek tartja a határozatot. Egyúttal kérte a bíróságot, hogy figyelmeztesse a katalán vezetőket: amennyiben nem tartják tiszteletben a bíróság döntését, megsértik a törvényt, engedetlenséggel lesznek vádolhatók és felfüggeszthetik őket tisztségükből. (Ez 21 katalán köztisztviselőt érinthet, köztük Artur Mas, hivatalban lévő katalán elnököt.)