A SOTE bőrklinikáján állítólag már nem telik gumikesztyűre

Fotó: Getty Images/iStockphoto / lofilolo

-

Az Index szerint az intézményben két hete nejlonkesztyűt használhatnak, miközben az egyetem szabályzata szerint ez nem véd a fertőzések ellen. A SOTE szerint nem igaz, hogy megtiltották volna a gumikesztyű használatát.


A SOTE bőrklinikáján két hete csak nejlonkesztyűt használhatnak a dolgozók, miközben az egyetem munkavédelmi oktatása szerint a nejlonkesztyű nem véd a fertőzések továbbadásától. Az Index szerint szerint az akut pénzhiányra hivatkozva tiltották meg az intézetben dolgozó orvosoknak, ápolóknak, takarítóknak és egyéb szakdolgozóknak a gumikesztyű használatát.

A lap szerint az igazgató azzal indokolta a döntést, hogy előző nap teljesen kifogyott a kesztyű a műtőből, ami miatt több operációt, kezelést el kellett halasztani. A március végén életbe lépő új szabály nem vonatkozik a műtő és a fekély ambulancia munkatársaira. Viszont az ápolónők két hete megfelelő védelem nélkül cserélik a betegek ágyneműit, és az orvosok is kölcsönös fertőzésveszélynek kitéve vizsgálják a pácienseket.

A higiénia egy kórház minden osztályán alapfeltétel, ebben az intézetben viszont különösen. A klinikára kerülnek hajléktalan emberek fagyásos, fekélyes sérülésekkel, illetve van egy külön osztály az úgynevezett autoimmun betegséggel élők számára. Utóbbiak szervezetének védekezőképessége nagyon alacsony, ezért őket különös figyelemmel kellene óvni a kórházi fertőzésektől.

A lap szerint az orvosok felháborodtak a döntésen. Többen arról számoltak be, hogy „a szobákban rég nem lehet szappannal, kézfertőtlenítővel találkozni. A gumikesztyű hiányával együtt ez már veszélyes a betegekre és kórházi dolgozókra nézve. Arról már nem is beszélve, hogy vécépapír, kéztörlő nemhogy a betegeknek nincs, de az orvosiban is felváltva, beosztás szerint vásárolják saját maguknak az orvosok.

A SOTE sajtóosztálya a lapnak azt írta, hogy: "Nincs korlátozás a védőeszközök használatában a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani-, és Bőronkológiai Klinikáján, - ahogy az Egyetem többi klinikáján sincs -; a védőkesztyűk alkalmazása minden klinikán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján történik. Az egyetem válasza védőkesztyűt említ, ami alatt a nejlonkesztyűket is érthetik, pedig a lap konkrétan a gumikesztyűkre kérdezett rá.

A SOTE a cikk megjelenése után közleményt adott ki, ebben arról írnak, hogy nem tiltották meg a gumikesztyű használatát az intézetben dolgozó orvosoknak, ápolóknak, takarítóknak és egyéb szakdolgozóknak. A klinika egyik értekezletén olyan egy utasítás hangzott el, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják. Mindkettő védőeszköz, de más típusúak, írták.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül néven működő csoport februárban tett közzé állásfoglalást a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban. A nyílt levél szerint Magyarországon egy év alatt többen vesztik életüket kórházi fertőzésekben, mint közlekedési balesetben.