A sorozatos rossz döntések tönkretették a Valenciát

Fotó: NurPhoto / Maria Jose Segovia

-

A kétezres években az Atlético Madrid mellett csak a Valencia tudta megtörni a Barcelona és a Real Madrid dominanciáját Spanyolországban. A korábban állandó BL-résztvevő Valencia Európa egyik legnagyobb klubjának számít, de a 2014-es tulajdonosváltás óta csak csúszik lefelé a lejtőn. Két év, öt edző, 200 elköltött millió – és mégis a kiesés esélye fenyegeti a Valenciát.


Két héttel karácsony előtt Cesare Prandelli néma csendben ült a Mestalla-stadion sajtótermében. Egyetlen újságírói kérdésre sem volt hajlandó válaszolni. Olaszul kezdett beszélni, de a gesztusai alapján egyértelmű volt az üzenete: aki nem hal meg a mezért, elmehet. Mindössze 1 perc 57 másodpercig beszélt, és egyetlen szót ismételgetett: fuori!... fuo-ri!, azaz kifelé! Fenyegetésnek szánta, de nem csak a játékosoknak, a klubvezetőknek is. Tizenkilenc nappal később még mindenki a pozíciójában volt a Valenciánál, egy embert kivéve. Cesare Prandellit.


A be nem tartott ígéret

Prandelli 90 napig dolgozott Valenciában. A megérkezésekor ígéretet kapott a vezetőktől, hogy januárban megerősítik a csapatot, akire pedig nincs szüksége a jelenlegi keretből, kirakják. Prandelli és a klub sportigazgatója, Suso García Pitarch Szingapúrba utaztak, hogy találkozzanak a klubtulajdonossal. „Ideje meglátogatni Peter Limet” – mondta Prandelli. De nem csak egy egyszerű találkozóról volt szó. Prandelli tudni akarta, hogy a vezetőség tartja-e magát az ígéretéhez. Ultimátumot adott Limnek, hogy vagy megkapja, amit kér, vagy távozik. Prandellinek öt tapasztalt játékosra volt szüksége, akivel elkerülheti a kiesést a szezon végén. Szingapúrból úgy utazott haza, hogy a vezetőség rábólintott a kérésére. Néhány nappal később azonban a Valencia elnök asszonya, Layhoon Chan sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nincs pénz igazolásokra. „Ez nem úgy működik, hogy fogjuk a pénzt, és elhozzuk Szingapúrból” – magyarázta. Prandelli rájött, hogy átverték, és azonnal lemondott.


Prandelli sem tudta megmenteni a Valenciát


Prandelli nyolc bajnokin irányította a Valenciát, de csak a Sporting Gijón elleni debütáló meccsén tudott nyerni. A Valencia jelenleg a 17. helyen áll a bajnokságban, és csak a jobb gólkülönbségének köszönhető, hogy nincs kiesőhelyen.


A Peter Lim-éra kezdete

Peter Lim 2014 októberében vette át a Valenciát. Lim egy 2016-os felmérés szerint Szingapúr 11. leggazdagabb embere, a vagyonát 2,4 milliárd amerikai dollárra becsülik. A Valencia klubmodellje úgy épül fel, hogy Pitarch felelős a játékosok kiválasztásáért, Lim dönt a gazdasági kérdéseket illetően, és Chan elnök asszony mondja ki a végső szót. Lim egyébként már a hivatali ideje előtt is jelen volt a Valencia életében. A jelenleg a chilei válogatottat irányító Juan Antonio Pizzi 2013 decembere és 2014 júliusa között dolgozott Valenciában, és már a szerződéshosszabbítása is terítéken volt, amikor Lim megvétózta a döntést.


Peter Lim klubtulajdonost már egy éve nem látták a Mestalla-stadion környékén


Pizzi helyére érkezett Nuno Espiríto Santo, akivel a Valencia a negyedik helyen fejezte be a bajnokságot, és visszajutott a Bajnokok Ligájába. Nuno második szezonja nehezen kezdődött. Az akkori sportigazgató, Francisco Rufete gondosan előkészítette Giannelli Imbula átigazolását a Marseille-ből, de a transzfer nem szolgálta a tulajdonos érdekeit, aki elvetette az ügyletet. Rufete ezt követően távozott a posztjáról. Az amúgy is döcögős szezonkezdetet csak nehezítette, hogy a csapaton belül megkezdődött a széthúzás, ezért Nuno több embert is kitett a keretből. 2015 novemberében Nuno az eredménytelenségre hivatkozva felmondott, megelőzve ezzel, hogy a vezetőség rúgja ki őt.


Gary Neville, a mélypont

Nunót követte Gary Neville, aki edzői tapasztalat és spanyolnyelv-tudás nélkül érkezett Valenciába. Neville – testvérével és még néhány volt Manchester United játékossal – 10%-ot birtokol az angol Salford City csapatából, amelynek 50%-át Lim, a Valencia későbbi tulajdonosa vette meg 2014 szeptemberében. Neville-t úgy mutatták be a közönségnek mint Peter Lim ajándékát a Valenciának.


Ajándék? Egy ember, aki korábban soha nem edzősködött, most idejön a világ egyik legnagyobb klubjához, és még nekünk kellene hálásnak lennünk?

– zúgolódtak a szurkolók. Neville irányításával hét meccsen át volt nyeretlen a Valencia a bajnokságban, ha pedig Nuno utolsó öt bajnokiját is beleszámítjuk, a klub történetének legrosszabb időszakát produkálta a csapat a 12 nyeretlen meccsel. Neville arrogáns volt, a kudarcok ellenére is azt ismételgette az újságíróknak, hogy hisz a munkájában. A Barcelona elleni 7–0-s kupazakó után a Valencia-szurkolók az edzőközpontnál várták a csapat hajnali fél 3-kor hazaérő buszát, és Neville fejét követelték. „Amióta a labdarúgásban dolgozom, ez az egyik legfájdalmasabb nap az életemben. De nem mondok le! A szurkolóink nem ezt érdemlik, azonnal kárpótolnunk kell őket” – mondta Neville a meccs után.A Celta Vigo elleni vereséget követően Neville-nek nem volt maradása, azonnali hatállyal elküldték a kispadról. Ideiglenesen Pako Ayestaránt nevezték ki, aki 2001 és 2004 között két bajnoki címet nyert a Valenciával Rafa Benítez asszisztenseként. Ayestarán Neville kérésére tért vissza Valenciába, ahol erőnléti edzőként dolgozott. Komoly vezetőedzői tapasztalat nélkül vette át a csapatot, és rögtön az első három meccsét megnyerte, amivel a Valencia elkerülte a kiesést a szezon végén. A nyáron több edző neve is felmerült, de a sportigazgató ragaszkodott Ayestaránhoz. A Valencia zsinórban négy vereséggel kezdte a 2016–2017-es szezont – ez is negatív rekord a klub történelmében –, így Ayestaránnak is mennie kellett.


Az utolsó remény

A Valencia szeptember 22-én nyert először a bajnokságban. Az újonc Alavést verte 2–1-re egy Laguardia-öngóllal és egy 88. perces Parejo-büntetővel. „Győzelem” – állt nagy betűkkel a valenciai Super Deporte címlapján. A Valencia öt hónap után nyert újra tétmeccset. A csapatot aznap este az Ayestarán menesztése után megbízott Salvador González Marco, ismertebb nevén Voro vezette. Voro először 2008 tavaszán ugrott be ideiglenes edzőként, és akkor öt meccsből négyet megnyert, amivel a Valencia megmenekült a kieséstől. Később 2012-ben, 2015-ben és 2016-ban is rábíztak néhány meccset, és a Valencia csak az Atlético Madrid ellen szenvedett vereséget. Voro eddig 12 meccsen irányította a Valenciát, és ebből nyolcat megnyert (ez 66%-os győzelmi mutató – a legjobb a Valencia történetében).

Prandelli decemberi lemondása után a vezetőség Vorót nevezte ki a szezon végéig. „Elsősorban a fejekben kell rendet tenni, sok sebből vérzünk, így a pszichés felkészítésen van a hangsúly – mondta Voro. – Eddig mindig határidőket szabtak, de most szó sincs ilyesmiről. Hogy meddig maradok, azt majd az idő és az eredmények eldöntik. Egy dolog világos előttem, addig maradok, ameddig meggyőződéssel tudom végezni a munkámat, természetesen a klub érdekeit szem előtt tartva” – nyilatkozta Voro a madridi AS-nek.