A sokpárti EP-vitából az lehet, hogy az LMP vitatkozik majd magával

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila / MTI/MTVA / Kovács Attila

-

A 2014-es EP-választások tétje címmel tartott konferenciát a Republikon Intézet. A Jobbik képviselőjét most sem hívták meg, a jelenlévők viszont ismét jót vitázhattak a radikális párt bojkottjáról. Az viszont még mindig nem dőlt el, melyik párt vesz részt a péntekre tervezett EP-vitán. Egy biztos pont van csak: az LMP, amely kész akár csak magával vitatkozni.


Szanyi Tibor (MSZP) és Jávor Benedek (Együtt-PM) sem jelentette ki egyértelműen, hogy ott lesz a korábban egyeztetett pénteki EP-vitán, ám mint mondták, erről napok múlva születik csak döntés – derült ki a Republikon Intézet mai budapesti konferenciáján. Meszerics Tamás, az LMP listavezetője viszont egyértelművé tette: ők akár egyedül is elmennek a vitára. Mindez a Jobbik kezelése kapcsán merült fel ismét: a Republikon Alapítvány elnöke, Horn Gábor rögtön az elején közölte, hogy a Jobbikot nem hívták meg, de szerinte magánalapítványnak nem is kötelező ilyet tennie. Hozzátette viszont: a parlamenti pártok és a média szerinte már nem kezelhetik így a jobboldali radikálisokat, nekik inkább érdemes velük vitába szállniuk.

A vitáról vitatkoztak

Rögtön az elején felmerült: még nem biztos, hogy az MSZP részt vesz az EP-képviselőjelöltek vitáján. Szanyi Tibor, a szocialisták listavezetője rögtön kijavította a moderátort, Pikó Andrást: mint mondta, tévesen adták a szájába azt a mondatot, hogy az MSZP nem lesz ott a vitán. Viszont ennek ellenkezőjét nem erősítette meg: elmondása szerint erről holnap határoznak. Hogy miért változott meg az álláspontjuk? Szanyi szerint mert
„a nyolcpártiság óhatatlanul sérül, ha valaki nem vesz részt, és nem tudjuk, kivel vitatkoznánk: moszkvai és/vagy teheráni kémekkel vagy a magyar nép képviselőivel”.
Ráadásul, mint mondta, „szerkezetileg” sem látná a vita értelmét, mert annak eredetileg arról kellene szólnia, hogy valakit megpróbálnak meggyőzni. És Jávor Benedek is kétségessé tette, jelen lesz-e az Együtt-PM: „megvárjuk a szocialista párt döntését” – mondta. Jávor is arról beszélt, hogy kiüresedne a vita a Fidesz és az MSZP nélkül, viszont ők úgy látják, hogy a Jobbik karanténba zárása nem volt sikeres az elmúlt években. A jobbikosok „monológjaikban el tudtak hitetni egy velejéig hazug programot a választókkal, és egy dologban biztosak lehetünk: négy év alatt négy százalékot erősödött a párt” – jelentette ki. A DK-s Molnár Csaba arról beszélt, hogy ő nem tud olyan empirikus kutatásról, amely szerint azért nyer teret a Jobbik, mert a balközép-liberális pártok megpróbálták karanténba zárni. Sőt szerinte „épp az a baj, hogy nem volt bezárva a karantén”. Példaként említette Vona Gábor szereplését a tegnapi Egyenes beszédben: a DK-s politikus szerint Vona „udvarias, kedves volt”, közben viszont a Jobbik Facebook-oldalán Kálmán Olgát szidták a kommentelők. Molnár egyértelművé tette: biztos, hogy nem lesz nyolcpárti vita, mert vagy a Jobbik nem lesz jelen, vagy a Demokratikus Koalíció. Egyedül az LMP listavezetője, Meszerics Tamás jelentette ki egyértelműen, hogy ott lesznek a vitán. Közölte, szeret vitatkozni, és „ha más nem megy, vitázunk magunkkal, mi ebben is jók vagyunk”. Szerinte a Jobbik népszerűsége nem azon múlik, kik állnak vele szóba, hanem azon, hogy olyan kérdéseket vetett fel az elmúlt években, amelyeket mások nem mertek.

Európa-politikai kérdésekről is szó esett

Szóba kerültek az EP-ben várható erőviszonyok is: Meszerics szerint nagykoalíció esetén „stabil, de nem különösebben tevékeny” EP várható, míg ha meglesz egyik oldalnak a többsége, akkor izgalmasabb ciklus várható, de fel fognak értékelődni az ötven fölötti számban jelenlévő független képviselők szavazatai. A leendő bizottsági elnök személyével kapcsolatban Molnár Csaba elmondta: mivel pártja Európai Egyesült Államokat szeretne, ezért fontosnak tartja, hogy „az igazi, erős hatáskör a közvetlenül választott EP-nél legyen”. Emiatt is szerinte a csúcsjelöltek közül kell bizottsági elnököt választani, különben demokratikus deficit fog létrejönni. Az európai egységesülés kapcsán Szanyi elmondta: az MSZP „igazi európai családban” gondolkozik, nem olvasztótégelyben. Szerinte világossá kell tenni a nemzeti érdekeket: hogy mindenkinek legyen mit enni, hol lakni és hol dolgozni. Jávor arról beszélt: „Európa maga sem gondolja, hogy tökéletes lenne”, és ha azt mondják, hogy minden jó, ami az Unióban van, akkor nem figyelnek azokra a problémákra, amiknek megoldásával a választók megbízták őket. Molnár szabadkozott: „nyilván én sem mondtam, hogy az EU-ban nincsenek problémák, csak mi arra keressük a hangsúlyt, hogy EU-tagságunk sikertörténet”. Meszerics szerint a fő kérdés nem az, hogy lesz-e Európai Egyesült Államok, hanem hogy lehet-e demokratizálni az EU-t. Szanyi a végén felszólalt a gyermekéhezés ellen is, mint mondta, EP-képviselőként ezen probléma megoldására fog törekedni. „Mi az, hogy ennyi gyerek éhezik? Tessék levinni a jövedéki áfát!” – emelte fel hangját. Szerinte szükséges az is, hogy az Európai Központi Bank a motorja legyen a gazdasági fellendülésnek. Végül a tagállamok szabálysértései elleni fellépés kapcsán Molnár Csaba arról beszélt: most nem tudnánk teljesíteni a koppenhágai kritériumokat, ezért folyamatos ellenőrző rendszert kell bevezetni az EU-n belül a tagállamokat illetően. Szanyi szerint pedig folyamatosan szembesíteni kell az állampolgárokat: Európa erővel lép fel, ha a tagállamok kormányai rossz úton indulnak el.