A Snapchattől is személyes adatokat kérnek a magyar hatóságok

-

A közösségi portál nyilvánosságra hozta első átláthatósági jelentését, eszerint a magyar kormány is igényelt felhasználói adatokat 2014. november és idén február között.


A kormányzatok valamennyi közösségi portáltól megpróbálnak fiókadatokat kérni. A kérelmek többsége bűnügyekkel kapcsolatos. Általában alapadatokat kérnek ki, de van példa arra is, amikor a kormányzat a fiókok teljes tartalmát akarja megismerni.

2014. november és 2015 február között összesen 28 kérelem érkezett az önmegsemmisítő képek megosztására kitalált Snapchathez a különböző kormányzatoktól, a legtöbb az Egyesült Királyságtól és Franciaországtól (10 illetve 9).
Magyarország egy kérelmet küldött, de adatot nem kapott.

Összehasonlításképpen:
A Facebook 2014. július és december között 128 kérelmet kapott a magyar kormánytól és 34 százalékban legalább az adatok egy részét meg is kapta. A Twitter, a Pinterest és a Tumblr erre az időszakra nem jelentett magyar kormányzati kérelmet.
A Google és a YouTube 2014 január és június között 17 kérelmet kapott a magyar bűnüldöző szervektől és 23 fiókról adott ki adatokat.