A skótoknak is üzent a brit kormányfő

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

Példátlan biztonsági intézkedések közepette köszöntötték az újévet Nagy-Britanniában. Az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva tartott nagyszabású szabadtéri rendezvényeket Londonban 3 ezer rendőr biztosította, vasárnaptól pedig fegyveres járőrök lesznek a metrókon.


Theresa May miniszterelnök újévi üzenetében azt mondta, hogy a brit EU-tagságról szóló népszavazás megosztotta az országot, de szerint a Brexit új lehetőségeket is teremt, és ez - reményei szerint - egységet teremthet. A kormányfő szerint ez biztosíthatja, hogy az Egyesült Királyság ne maradjon a kilépésre voksoló 52 százalék és a bennmaradása szavazó 48 százalék megosztott országa, hanem nemzeteinek "egyetlen nagy uniójaként" élhessen tovább.

May ezzel a skót kormánynak is üzent, amely a ismét napirendre vette Skócia függetlenné válásának kérdését, mivel a skótok 62 százaléka az EU-tagságra szavazott.


Acélsorompók és betonakadályok

Londonban a becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszíneken a 12 perces, látványos tűzijátékot, amely a parlament toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött. A 12 ezer pirotechnikai eszközt a 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről és a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.

A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra - immár harmadik éve - csak előzetesen megváltott jegyekkel lehetett bemenni. Ezekből 110 ezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptető kapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetették.

A rendőri jelenlét a part menti övezeten kívül is igen jelentős volt. A tűzijátékot sok ezren nézték például a Temzétől távolabb eső Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - előtti térről, ahová nem kellett jegyet váltani, és itt is folyamatos volt a rendőri járőrözés. A térre bevezető utat acélsorompóval zárták le a forgalom elől, hogy járművel ne lehessen a tömegbe hajtani. Hasonló acél- és betonakadályokat telepítettek több olyan helyszínen is, ahol nagy tömeg gyűlt össze.


Rendőrök a metróban

A Scotland Yard már a 12 emberéletet kioltó berlini merénylet után bejelentette, hogy felülvizsgálja a nyilvános rendezvények biztonsági terveit. Ennek egyik eleme volt az acélsorompók és a betonakadályok elhelyezése.

Vasárnaptól a 400 kilométeres londoni metróhálózaton a közlekedési rendőrség fegyveres járőrei is felbukkannak. A jelentősebb csomópontokban eddig is volt fegyveres rendőrök, de ezentúl a metróállomásokon és a szerelvényeken is jelen lesznek.