A skótok megvétóznák az Egyesült Királyság kilépését

Fotó: AFP / ANDY BUCHANAN

-

Nicola Sturgeon azt kéri a skót képviselőktől, mondjanak nemet a Brexitre.


A skót parlament megpróbálhatja megvétózni az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból - mondta Nicola Sturgeon skót kormányfő.

A skót kormányfő azt mondta, “természetesen” arra kéri parlamenti képviselőket, tagadják meg hozzájárulásukat a kilépéshez. Sturgeon pártja, az SNP 63 mandátummal rendelkezik a Holyroodban, a skót parlamentben - írja a BBC.

Nicola Sturgeon szerint a skót parlamentnek azt kell vizsgálnia, mi szolgálja Skócia érdekeit. És előfordulhat, hogy a képviselők nem szavazzák meg a javaslatot, ami Skócia érdekeivel ellentétes.

A népszavazáson a választók 52 százaléka a kilépésre, 48 százalék pedig az EU-tagságra szavazott az Egyesült Királyságban. Skóciában viszont 62 százalék a tagságot támogatta, és csak 38 százalék szavazott a brexitre.

A népszavazás után Sturgeon azt mondta, hogy azonnal tárgyalásokat akar kezdeni Brüsszellel a skót érdekek védelméről, illetve arról, hogyan maradhatna Skócia az EU része. A miniszterelnök azt is mondta, hogy ismét aktuális lett a skót elszakadásról szóló népszavazás. 2014-ben a skótok elutasították a terület függetlenségét - nem kis részben azért, mert nem akarták, hogy Skócia kiessen az Európai Unióból.