A Siratófalnál dulakodtak a zsidók, mert tóratekercseket vittek a nők

Fotó: MTI/MTVA / Abir Sultan

-

A reformisták koedukált imát akartak tartani a legszentebb helyen.


Dulakodás tört ki a jeruzsálemi óváros legszentebb zsidó helyénél, a Siratófalnál: a reformirányzatok tóratekercseikkel érkező képviselői saját vallási szabályaik szerint kívántak imádkozni. Előbb a biztonságiak, majd ultraortodox fiatalok próbálták feltartóztatni a zsidó reformirányzat és a konzervatív vallási irányzat, valamint a Siratófal női nevű mozgalom tagjait, akik – szembeszállva az ultraortodox helyi előírásokkal – azt akarták, hogy férfiak és nők közösen, saját tóratekercseikkel imádkozhassanak a szent falnál.

A dulakodásban többen a földre kerültek, de nem sérült meg senki. A reformistáknak sikerült bejuttatniuk több tóratekercset a nők számára leválasztott részre, és sikerült egy koedukált imát tartaniuk a Siratófaltól kissé távolabbi, nemek szerint el nem különített téren. Ezzel első alkalommal imádkoztak tóratekercsekkel nők a Siratófalnál, amit azért tilt a szent hely felügyeletét hivatalosan ellátó rabbi, mert az ultraortodoxok szerint a nőknek nem szabad hangosan felolvasniuk a tóratekercsből, valamint saját tóratekercseket is tilos a Siratófalhoz vinniük.


Ultraortodox hegemónia

A zsidó naptár szerinti új hónapot jelölő ünnepi imádkozásra Izraelbe érkezett a zsidó vallási reformmozgalmak számos amerikai vezetője, hogy tiltakozzon az Izraelben érvényes ultraortodox hegemónia ellen. „A zsidó nép szereti ezt a helyet, és évezredek óta ide járul. Mi is a zsidó nép részét alkotjuk, a Siratófal a miénk is, a judaizmus a miénk is, a zsidó állam a miénk is” – mondta Rick Jacobs rabbi, a zsidó reformmozgalom észak-amerikai vezetője.

„Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk: többféleképpen is lehet Izraelben és a Siratófalnál zsidónak lenni, és ha nem hajtják végre a megállapodást, akkor egy harmadik helyet keresünk a falnál, ahol a férfiak és a nők együtt imádkozhatnak” – mondta Jizhár Hess rabbi, a konzervatív vallási irányzat izraeli vezetője. A rabbi a Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel a Siratófal vallási megosztásáról kötött, de azóta sem végrehajtott megállapodásra utalt.


Csak megszavazták

Idén januárban az izraeli kormány megszavazta, hogy a zsidóság legszentebb helyénél, az ókori zsidó szentélynek helyet adó mesterséges terasz nyugati támfalánál, vagyis a Siratófalnál egy külön részt alakítanak ki, ahol a nem ultraortodoxok saját szabályaik szerint imádkozhatnak.

Az egyezség egy három éve tartó tárgyalássorozat eredménye, de az Izraelben vallási egyeduralmat gyakorló ultraortodox irányzat – amely két pártja révén is részt vesz a kormánykoalícióban – nyomást gyakorolt Netanjahura, aki azóta sem hozta létre a megígért „külön falrészt” a vallási reformmozgalmaknak. Ezek a nem ultraortodox irányzatok ma már az amerikai zsidók többségét képviselik, és elidegenítésük súlyos politikai, gazdasági és diplomáciai károkat okozhat Izraelnek.