A simicskás földet megszerző gazda annyira külföldi, amennyire magyar

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A Népszabadság megtalálta azt a gazdálkodót, aki a napokban 167 millió forintért megvásárolta azt a 88 hektár földet, amelyet a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Lajta-Hanság Zrt. bérel az államtól.


A Magyarországon érdekelt külföldi gazdák képviselői korábban azt mondták a VS.hu-nak, hogy nem tudnak olyan külföldiről, aki a mostani liciteken földet venne a magyar államtól, mert bizonytalannak tartják a magyarországi jogi környezetet. Meixner Pál földvásárlása nem feltétlenül jelenti azt, hogy az általunk megkérdezettek tévedtek, hiszen a Győr-Moson-Soproni gazdát joggal tarthatják, tarthatjuk magyarnak.

Paul Meixner, azaz Meixner Pál osztrák–magyar kettős állampolgár, mostani birtokától három kilométerre született. Családja 1945 után „disszidált” Ausztriába, mert a kuláküldözések idején elvették földjüket, és a rokonság egy részét kitelepítették.

Meixner régóta gazdálkodik Magyarországon, felesége magyar. Hat gyermeke van, három közülük Magyarországon dolgozik, három Ausztriában jár iskolába. A Népszabadság azt írja, ennek ellenére a környéken inkább osztráknak tartják a családot.

Meixner a Népszabadságnak azt mondta, a liciten most megvett földdel szeretné megalapozni gyerekei jövőjét.