A Siemens után is kémkedtek az amerikaiak

Fotó: AFP / CHRISTOF STACHE

-

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a Siemens ellen is próbált kémkedni, felhasználva a német külföldi hírszerző szolgálattal (BND) folytatott együttműködés lehetőségét.


Erről a Bild am Sonntag című német lap számolt be.

Az NSA arra hivatkozva igyekezett a BND bajorországi adatgyűjtő, lehallgató állomásának kapacitásait a német elektrotechnikai óriáscég megfigyelésére fordítani, hogy a Siemens kommunikációs berendezések szállításáról köthetett szerződést egy orosz nemzetbiztonsági szolgálattal. Az egyelőre nem ismert, hogy a BND valóban segített-e adatokat gyűjteni a Siemensről.

A lap szerint az NSA és a BND együttműködése körüli német sajtóbeszámolók feszültséget keltenek a német és az amerikai kormányzat viszonyában. Az amerikai fél mereven elzárkózik attól, hogy a BND politikai felügyeletét ellátó berlini kancellária átadja a parlamentnek azon keresőkifejezések listáját, amelyeket a BND az NSA kérésére átfuttatott a rendszerein, adatbázisain. Ez szerinte folyamatban lévő műveleteket veszélyeztetne.

Washington kilátásba helyezte, hogy az esetleges terrorveszélyre figyelmeztetést jelentő minimumra korlátozza a hírszerzési együttműködést, ha a kancellária átadja a listát az NSA Edward Snowden által 2013-ban feltárt titkos adatgyűjtő programjainak német vonatkozásait vizsgáló parlamenti bizottságnak. Az amerikai fél azt is elutasítja, hogy a bizottság korlátozott betekintést nyerjen a dokumentumba – írta a lap.

Az ügy megviseli Angela Merkel népszerűségét. Az ARD közszolgálati televízió pénteken ismertetett felmérése szerint a kancellár munkájával elégedettek aránya egy hónap alatt 5 százalékponttal csökkent, 70 százalékra. Merkel így a második helyre szorult a politikusok népszerűségi listáján, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter mögé, akinek munkájával a választók 74 százaléka elégedett.