A sérült reaktor sugárzása percek alatt tette tönkre a robotot

-

A japán kormány szerint vissza lehet költözni a fukusimai erőmű környékére. És akkor nem kell sem kártérítést, sem lakhatási támogatást fizetni.


Hat év telt el 2011. március 11. óta, amikor is pusztító földrengés és tengeri szökőár rázta meg Japánt. A vízözönben több mint 18 ezer ember halt meg, ám a katasztrófa jelképévé a fukusimai atomerőműben történt kataklizma vált, bár akkor ott nem halt meg senki. Még ma is groteszk látványt nyújtó, elgörbült acélépítmények és repedezett betonlapok emlékeztetnek a káoszra.

Az elmúlt hat évben történt egy s más. Az üzemeltető cég, a TEPCO szerint az ott dolgozó hatezer embernek a telep nagy részén nem kell védőöltözéket és maszkot viselni, mivel a sugárzási értékek lényegesen lecsökkentek. „A helyzet stabil” – mondta Ucsida Sundzsi menedzser, ám a legnagyobb kihívások megoldása még várat magára.


Óriási a sugárzás

Ezerötszáz leégett fűtőelem van még a sérült egyes, kettes és hármas reaktorban. Jövőre a TEPCO hozzá akar fogni a hármas reaktor mentesítéséhez. 2022-ig az összes fűtőelemet el akarják távolítani, és biztonságos helyen tárolnák.

Még mindig senki sem tudja pontosan, hol van a megolvadt fűtőanyag. Nemrég beküldtek egy skorpió formájú robotot a 2-es reaktorba, de a törmelékek miatt nem tudott olyan közel kerülni a maghoz, mint remélték. Az óránként 650 sievertet elérő, emberhalált perceken belül okozni képes, szélsőségesen erős sugárzás miatt a robot tönkrement. A sugárzást sievertben mérik, amely az emberi szövetek által elnyelt sugárzás mennyiségét adja meg. Évi 100 millisievert az a dózis, amelynél már a rákkockázat növekedésével számolnak a szakértők.

A TEPCO-nak tudnia kell, hol van a fűtőanyag a három reaktorban, hogy kidolgozhassák a legjobb és a legbiztonságosabb megoldást az anyag ártalmatlanná tételére. Bár a robotok bevetése eddig nem járt sikerrel, a TEPCO és a kormány kitart, és még a nyáron rögzíteni akarják az alapvető eljárási módot a fűtőanyag kiemelésére.


Menjenek vissza

A problémák – például a radioaktív szennyezettségű víz ártalmatlanná tétele – ellenére a kormány azt akarja, hogy néhány környező vidék lakói visszatérjenek házaikba. Az elmúlt évek nagyarányú sugármentesítési munkái következtében állítólag ott ismét biztonságos az élet.

Az állam és a TEPCO így akarja megtakarítani a kárvallottaknak járó magas kártérítést – állítják a bírálók. A kormány elárulja a katasztrófa áldozatait, és a vállalati érdekeket az emberek érdekei fölé helyezi – mondja Susanne Neubronner, a Greenpeace szakértője.A Greenpeace szerint az Iitate települést körülvevő erdőkben végzett méréseinek mutatói nagyjából megegyeznek a Csernobilt körbevevő 30 kilométeres tiltott övezetben mért sugárzási szinttel. Ennek ellenére Iitate nagy részén március 31-ig meg akarják szüntetni a kitelepítési rendelet hatályát. Egy évvel később később megszűnnek a kártérítési kifizetések mintegy hatezer ember számára. Korábban más településeken már feloldották a tilalmat.

Még ebben a hónapban el akarják törölni a lakástámogatási hozzájárulásokat azok esetében, akik úgymond önként menekültek el kitelepítési övezeteknek nem nyilvánított területekről. Ez főleg a gyerekes anyákat érinti.


Az állami atompolitika áldozatai vagyunk”

– mondja az egyik érintett anya. Az anyákat azok a jelentések is megrettentik, hogy a gyerekek körében gyakoribbá vált a pajzsmirigyrák.

Eddig csak kevés egykori lakó volt hajlandó eleget tenni az állam felszólításának. A Fukusima prefektúra öt településéből kitelepített emberek közül csak jó tíz százalék tért vissza egykori lakóhelyére.