A „selfie” lett az év szava

Fotó: AFP/Roberto Schmidt / István Hajdu

A „selfie” a fenék és csípőrázást leírni hivatott „twerk”-et és a mesterségesen előállított húsra használt „schmeat”-et nyomta le az Oxford szótárak kutatásában.


Selfie: a szavak királya 2013-ban

Hivatalossá vált hát az a nemes emberi szokás, amikor önmagunkat fotózzuk. A közösségi média mellett az egyre könnyebben és gyorsabban használható fotós eszközök (okostelefonok) terjedése őrült selfie készítési vágyat generált a fejlett világban. Az elmúlt évben a szót 17 000 százalékkal többet használták, mint korábban – írja a BBC. Az Oxford szótárak szerkesztői által megszavazott nyertes szó a tagelés és az ön(arc)kép között tátongó hatalmas űrt tölti be. A selfie pontos definíciója így hangzik: olyan kép, melyet valaki jellemzően okostelefonnal vagy webkamerával készít magáról, majd feltölti egy közösségi média oldalra. A szótár online verziójában már elérhető a definíció, és be fog kerülni a következő kiadás nyomtatott változatába is.


-


Gyere lány, twerkeljünk a parketten!

Esélyes volt még a „twerkelés” is - a visszafogottnak nem nevezhető csípő és fenékrázást jelentő kifejezés többek között Miley Cirus-nak és Rihannának köszönhetően immár a mainstream része. Az Urban Dictionary oldal összesen hét definícióval is szolgál, ha elbizonytalanodnánk, mi is pontosan a twerk. Kedvenc példamondatunk a „Hey Girl, lets Twerk on the dance floor”, ahol az ige a következőket jelenti: „az alsóbb, húsos végtagok buja módon történő ritmikus forgatása, szexuális érdeklődés felkeltésének vagy a közönség nevettetésének szándékával.” Az angol szlenggel foglalkozó oldal alapján twerk az is, amit „Miley Cyrus nem tud”. Dobogós lett az itthon jóval kevésbé ismert „binge-watch” (ha sokat nézünk tévét) és a „schmeat” (mesterségesen előállított hús) is. A változó vásárlási szokásokat lekövető „showrooming” (ruha nézegetés élőben azelőtt, hogy online olcsóbban megvennénk) és a „bitcoin” (digitális valuta) szintén esélyes volt.


Már a pápa is

Az Oxford szótárak munkatársai szerint először 2002-ben, egy ausztrál fórumon jelent meg a selfie. Egy férfi leesett a lépcsőn és összezúzta az arcát majd úgy gondolta, az eredményt meg kell osztani másokkal is. A kép elmosódott lett, ami miatt férfi elnézést is kért, mondván: nem részeg, hanem önmagát fényképezte. 2013-ra már olyan selfiekkel lett megtámogatva a szó, ahol például a mostanában a fogamzásgátlásról is kérdezősködő Pápa fülig érő szájú tinédzserek mellett kampányol az egyház mellett. „A közösségi média a #selfie jelöléssel segített elterjeszteni a szót, ami a képmegosztó Flickr-en még 2004-ben jelent meg. A selfie csak 2012-ben lett megszokott a mainstrem médiában is” – mondta Judy Pearsall, az Oxford szótárak vezetőszerkesztője. A VS.hu szerkesztősége keményen dolgozott, hogy lefordítsa a selfie-t: javaslatunk az öncsi, amiért utólag is elnézést kérünk!

Leleményes az angol

Az év szava elismerés tulajdonképpen az angolt beszélők találékonyságát díjazza, mikor új társadalmi, politikai vagy technológiai változással szembesülnek. Minél rafkósabb, körmönfontabb, furfangosabb, fortélyosabb, furmányosabb vagy fifikásabb egy szó, annál jobb. 2004-ben például a „chav” (elfordított baseball sapkás, koppintott Adidas szerelésekben parádézó fiatal csávók), tavaly pedig az „omnishambles” (mindent különös tehetséggel elhibázó egyének) nyert. A versenyben résztvevő kifejezésnek az elmúlt 12 hónapban kell új keletűnek lenne. Nem fontos viszont, hogy ebben az időszakban fontossá vagy kiemelkedővé is váljon. A növekvő használatot egy havonta a webről összesen 150 millió, éppen használt angol szavakat összegyűjtő programmal mérik. A szoftver az új szavak felbukkanása mellett képes követni a földrajzi változásokat, az egybeeséseket és a használat gyakoriságát is.