A Saul fia kapta a zsűri nagydíját Cannes-ban

Forrás: Mozinet

-

A Coen testvérek által vezetett zsűri Nemes Jeles László holokausztfilmjének ítélte a cannes-i filmfesztivál második legjelentősebb díját.


A 68. cannes-i filmfesztivál zárógáláján vasárnap este a Coen testvérek által vezetett zsűri Nemes Jeles László első nagyjátékfilmjének, a Saul fiának ítélte a zsűri nagydíját, amelyet Mads Mikkelsen konferált fel.


A Saul fia a második világháború végnapjaiban játszódik, főhőse az auschwitzi Sonderkommando egyik tagja (Röhrig Géza), aki egy gyerek holttestében saját fiát véli felismerni, és innentől megszállottan küzd azért, hogy a fiút a zsidó szokások szerint temethesse el.

Kritikánkban így írtunk a megrázó filmről:


Nemes Jeles László iszonyatosan érzékeny témához nyúlt, a rengetegszer feldolgozott téma millió csapdát rejt. A Saul fia azonban, úgy tűnik, mindegyiket elkerülte, egyetlen fals hangot sem fog, hanem kíméletlenül tárja elénk a szélsőséges bizonytalanság embert próbáló tapasztalatát. Ehhez mesterien megalkotott, húsba vágó atmoszférát teremt, amelynek egyaránt része a rendkívül tudatosan megkomponált képi világ, az időnként hipnotikus hatású hangzás és a mindenféle túljátszást elkerülő színészi játék.

A díjazottakról és saját kedvenceinkről ebben a cikkünkben számolunk be részletesen.