A sátorban született baba és a szennyvízben játszó gyerekek városa

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

A menekültválság Európában jelenleg a görög-macedón határon, Idomeniben a legkritikusabb. A vasúti átkelőnél kialakult úgynevezett vadtáborban a határ lezárása óta egyre csak gyűlnek az emberek – mostanra minden negyedik, Görögországban rekedt menekült Idomeniben van. Az egyetlen dolog, ami ott tarja őket, a remény, hogy egyszer újra megnyitják a határt. Munkatársunk a múlt héten a helyszínen nézte meg a táborban kiépült sajátos mikrotársadalmat, és szembesült a helyenként robbanásközeli állapotokkal.


A görög-macedón határon levő idomeni vasúti határátkelőnél hatalmas menekülttábor alakult ki. A nem hivatalos táborban a migránsok sátrakban, omladozó épületekben és vonatszerelvényekben igyekeznek meghúzni magukat.


Míg korábban szigorú ellenőrzés mellett napi néhány száz embert átengedtek, március eleje óta teljesen lezárták a macedón határt. Akárcsak nálunk, itt is kerítés és szögesdrót állja a menekültek útját.


A határzár ellenére továbbra is folyamatosan érkeznek a többségében szíriai menekültek Idomenibe. A hivatalos becslések szerint 12 ezer ember van a táborban, ám a valóságban ennél jóval többen is lehetnek. A menekültek közel 40 százaléka gyerek.


Az embertelen körülmények ellenére a remény, hogy egyszer mégis megnyitják a határt, Idomeniben tartja az embereket. Bár lenne rá lehetőségük, a legtöbben nem mernek egy jobb, de a határtól távolabb eső táborba menni. Sokakban azonban kezd már meghalni a remény.


Szintén a remény az, ami miatt a határ megnyitásáról szóló pletykák könnyedén szárnyra kapnak. Szinte mindennapos, hogy a híreszteléseken felbuzdult tömeg a szabad továbbjutást követeli. A menekültek egy másik csoportja általában le tudja csitítani a felingerelt társait, így ritkák a tényleges összetűzések. Kérdés, mikor fogy el végleg az emberek türelme.


A kormány turistabuszokat biztosít azoknak, akik mégis átmennének valamelyik hivatalos táborba. A buszokon a feliratok nem mindig a legszerencsésebbek.


Az Idomenibe érkezettek nagy részének apró, ingatag csónakokon kellett átszelnie az Égei-tengert. Az út rendkívül veszélyes, több ezren fulladtak már bele a vízbe, mert a túlzsúfolt csónakjuk elsüllyedt vagy felborult.


A tábor kezd hosszú távra berendezkedni és egy komplett mikrotársadalommá nőtte ki magát. A legtöbben igyekeznek valamilyen „vállalkozást” indítani: hajat vágnak, cigarettát árulnak, esetleg a helyi görögök alkalmazásba szegődnek.


Noha hivatalosan a tábor lassú leépítéséről beszélnek, mindenfelé a fejlesztés nyomait lehet látni. Munkagépekkel ásnak kezdetleges csatornákat és építenek murvázott utakat, naponta érkeznek új szanitációs egységek.


Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) hatalmas sátrakat állított fel a menekültek egy részének elszállásolására. Ezekben akár 60-nál is több ember lakik – a horkolástól és gyereksírástól sokan alig tudnak éjszakánként aludni. Mások lopásokra panaszkodnak.


idomeni, görögország, menekült, tábor, migráns

Idomeni „luxuslakosztályának” a vonatok számítanak, hiszen sokkal kevésbé vannak kitéve az elemeknek, mint egy apró sátor. A vasúti átkelőhöz odatolt néhány hálókocsiban és tehervagonban a legszerencsésebbek rendezkedhettek be.


idomeni, görögország, menekült, tábor, migráns

Az élelmiszeradaghoz órákig kell sorban állni. A nonprofit szervezetek igyekeznek változatos ételeket és gyümölcsöt is adni, az adagok azonban nem túl nagyok.


idomeni, görögország, menekült, tábor, migráns

Komoly egészségügyi gondot jelent, hogy nincsenek higiénikus mosdók a tábor egész területén, így sokan a szabadban végzik a dolgukat. Ha esik az eső, a víz elmossa a tömérdek székletet, a gyerekek pedig beleugrálnak a pocsolyákba. A fertőzések elkerülhetetlenek.


idomeni, görögország, menekült, tábor, migráns

A táborban önkénteskedő orvosoknak a várandós nők jelentik a legnagyobb kihívást, akiket általában elvisznek egy közeli kórházba, hogy világra hozhassák a gyermeküket. A képen látható csecsemő 8 napos, császármetszéssel született. A műtét után az újszülött és az erős fájdalmakkal küszködő édesanya is visszakerültek a táborba. Volt olyan kisbaba, aki az egyik sátorban látta meg a napvilágot.


idomeni, görögország, menekült, tábor, migráns

Több önkéntes szervezet is kifejezetten a gyerekekkel foglalkozik: programokat rendeznek nekik, hogy eltereljék a figyelmüket a borzalmakról.


idomeni, görögország, menekült, tábor, migráns

A felnőttek leggyakrabban a zenében találnak vigaszt. A képen egy kurd család gyászol, miközben tamburán és darbukán játszanak egy dalt, amelyet Idomeniről írtak.


idomeni, görögország, menekült, tábor, migráns

A vasútállomáson levő kávézó a tábor egyik legfontosabb közösségi tere. Itt a menekültek tudnak telefont is tölteni, sőt még ingyen wifi is van. Sokan tartják a kapcsolatot az otthon maradt családtagjaikkal, ám a legtöbben nem mondják el nekik, milyen körülmények között kénytelenek élni.


idomeni, görögország, menekült, tábor, migráns

A tábort több száz tábortűz füstje borítja el – nappal a főzéshez, este a hideg ellen van szükség a tűzre. Fa azonban nagyon kevés van, így sokszor ruhákat és szemetet égetnek a menekültek. A mérgező füst miatt sokan légúti megbetegedésekben szenvednek.