A Samsung is érintett lehet a dél-koreai elnök botrányában

-

Felmerült a gyanú, hogy az elektronikai cég is szívességet kért a leváltott államfőtől.


Gyanúsítottként hallgatja meg a Samsung vállalatcsoport vezetőjét az ügyészség Dél-Koreában, a Pak Gun Hje államfő elleni korrupciós eljárásban. Az ügyészi hivatal azt szeretné megtudni a Samsung Electronics alelnökétől, hogy a csoport juttatott-e kenőpénzt az államfő bizalmasának, a per középpontjában álló Csoj Szun Szilnak, hogy ezáltal üzleti előnyökre tegyen szert. Az egyik ilyen előny lehetett, hogy a kormány – pontosabban egy állami nyugdíjalap – úgy döntött, támogatja két Samsung-leányvállalat, a Samsung C and T és a Cheil Industries összeolvadását. Az állami nyugdíjalap a Samsung C and T legnagyobb részvényese. A kisebbségben lévő többi részvényes ellenezte a fúziót. Az összeolvadás révén az alelnök, Li Dzse Jong úgy tudta növelni befolyását a Samsung Electronicsben, hogy nem kellett abban további részvényeket vásárolnia.

Az ügyészek várhatóan csütörtökön kezdik el kérdezni Li Dzse Jongot arról, hogy a Samsung Csoport miért utalt pénzt a Csoj Szun Szil által irányított két állami alapítványnak, és egyebek között miért vett drága lovakat Csoj lányának. Múlt hétfőn a nyomozók már kihallgatták a Samsung két vezetőjét, egyelőre tanúként.

Li Dzse Jong 2014 óta vezeti a Samsungot, apja, a cégalapító Li Kun Hi ugyanis egy szívroham következtében alkalmatlanná vált a csoport irányítására.