A sajtófönök kapott megrovást a közmédia titkolózása miatt

-

Az Átlátszó még 2013 szeptemberében tett feljelentést, mert az MTVA a bírói döntés ellenére sem adta ki a Marslakók című sorozat megrendelésével kapcsolatos dokumentumokat.


Megrovásban részesítette az ügyészség a közmédiát működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) volt sajtófőnökét – írja az Átlátszó.hu. A vádhatóság ugyanakkor megszüntette a közérdekű adatokkal való visszaélés miatt indított büntetőeljárást, mert úgy találta, hogy az „olyan csekély fokban veszélyes a társadalomra”, hogy még a legenyhébb büntetés kiszabása is szükségtelen.

Az Átlátszó 2013 szeptemberében tett feljelentést, mivel az MTVA a jogerős bírósági döntés ellenére sem adta ki nekik a Marslakók című szappanopera megrendelésével kapcsolatos dokumentumokat. A Marslakók Produkciós Kft. nettó 900 millió forintért szerződött a közmédiával a sorozat gyártására, de azt nagyon kevesen nézték, egy évad után le is vették a műsorról.

Az oknyomozó portál cikke részletesen leírja a nyomozás hosszúra nyúlt folyamatát. A legérdekesebb kérdés, hogy miért pont a sajtófőnök és kommunikációs igazgató lett a gyanúsított: a rendőrök, szemben az MTVA saját szabályzatával, elfogadták a jogi igazgató tájékoztatását, hogy a közérdekű adatok kiadásáért minden esetben a Kommunikációs Igazgatóság felel. A sajtófőnök munkaköri leírását ráadásul az MTVA nem tudta bemutatni a nyomozóknak.