A sajtóból tudták meg az ellenőrök, hogy átalakítják a NAV-ot

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A szakszervezet kifogásolja, hogy az átszervezésről éppen a munkavállalói érdekképviseleteket nem kérdezték meg.


Elutasítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) "buldózer-típusú" átalakítását a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ). A szakszervezet szerint át kell gondolni a megyei igazgatóságok összevonását, illetve a középfokú szervek teljes megszüntetését. Az érdekvédők ezenkívül azt is sérelmezik, hogy mind a beosztottak, mind a vezetők a sajtóból értesültek az átszervezésről.


Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke vasárnap közleményben tudatta az MTI-vel, megdöbbentőnek tartják, hogy a NAV átszervezéséről határozó úgynevezett átszervezési bizottságból egyedülálló módon éppen a munkavállalói érdekképviseletek maradtak ki. Az elnök közölte, "betelt a pohár", és most már nem kérik, hanem felszólítják a döntéshozókat, hogy az állomány megnyugtatása érdekében vonják be a szakszervezetet az érdemi egyeztetésekbe, "és ne irányított, egyoldalú kérdőívek alapján legalizálják döntéseiket".

Tállai András erre úgy reagált, hogy a gazdasági tárca a szakszervezetek bevonásával kívánja végrehajtani a szükséges változásokat. "Éppen ezért is érthetetlen, hogy a szakszervezet a valós tények ismerete nélkül, azonnal, durva támadást indít az átalakítás ellen, miközben ez az adózók magasabb színvonalú kiszolgálását és a költségvetési bevételek hatékonyabb beszedését hozná el" - fogalmazott Tállai.A NAV munkáját a jövőben a szaktárca államtitkársága irányítja, a minisztériumi államtitkár lesz egyben a hivatal vezetője - jelentette be kedden Varga Mihály miniszter. Az új vezető Tállai András lesz. Ezzel párhuzamosan megszűnne a hivatal hét régiós igazgatósága: ezeknek az egységeknek a munkatársai elsősorban a megyék munkáját segíthetik majd. Az elképzelhető, hogy nem marad 23 ezer dolgozó.