A saját mocskába fulladhat Budapest

Forrás: MTI/Rosta Tibor

-

Milliárdokat veszít a főváros azzal, hogy csatlakoznia kell az állami kukaholdinghoz. Már most kevesebb jut a közterületek takarítására.


A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. ugyanis elkezdett spórolni – írja a Népszabadság. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendeletében meghatározott díjképlettel, a maximálisan szedhető összeggel előzetesen számított bevétele jelentősen elmarad majd a szolgáltatás önköltségétől. Az állami holdinghoz való csatlakozással az FKF évi 10 milliárd forinttól esik el: az állami cég szedi be a lakosságtól a szemétdíjat, ennek azonban majd csak egy részét utalja át a tényleges feladatot ellátó FKF-nek. Az FKF ezért „céltartalékképzésbe” fogott az eljövendő szűkös időkre.

A kukajáratok ritkítása, illetve a szelektív hulladékgyűjtés beszüntetése nem járható út. Az előbbi gyakoriságát törvény írja elő, utóbbi a milliárdos uniós támogatás visszafizettetését eredményezné. Így maradt a köztisztasági munka visszafogása. Budapest 25,144 millió négyzetméter szilárd burkolatú útjának és közjárdájának rendszeres takarítására, a 70 gyalogos-aluljáró tisztítására, valamint az egymillió négyzetméternyi felületet jelentő közlekedési műtárgyak, közjárdák és közlépcsők takarítására évi 5-6 milliárdot költött eddig a cég.

Tarlós erről is tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel. Mentességet nem sikerült szereznie a fővárosi cégnek, a jövő hónapban az FKF Zrt.-nek is csatlakoznia kell az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-hez, de a városvezető szerint a korábban számított évi 10 milliárd forintos veszteség helyett „a főváros legfeljebb 1,9 milliárddal tud hozzájárulni a kormány elképzeléseihez”. Ráadásul ennek ellentételezéseként 2,5 milliárd forintot kap Budapest a hulladékfeldolgozás fejlesztésére.

Az FKF Zrt.-nek legkésőbb október elsejéig át kell adnia a számlázási adatait az NHKV-nek. A díjbeszedést és a kinnlevőség-kezelést az állami cég végzi majd, a fővárosi szemétszállító a vidéki hulladékkezelőkhöz hasonlatosan nem a saját bevételeiből, hanem az állami cégtől kapott szolgáltatási díjból gazdálkodik. Ahhoz is csak negyedévente jut hozzá az eddigi havi számlázás helyett, ami komoly likviditási gondokat okozhat. A Fővárosi Közgyűlés a szeptember végi ülésén tárgyalja az FKF csatlakozásáról szóló előterjesztést.