A Rudas termálmedencéje a negyedik legszebb a világon

Fotó: MTI/Földi Imre / MTI/Földi Imre

-

Egy amerikai internetes újság szerint a csaknem 500 éves Rudas gyógyfürdő török kori termálmedencéje a negyedik legszebb fürdőhely a világon.


A világ 11 legszebb medencéjéről készített összeállítást a közelmúltban az amerikai thrillist.com, a fővárosi fürdő ezen a listán a negyedik helyezést érte el. Két amerikai és egy holland fürdő előzte meg a budapesti Rudast.

A fürdő jelenlegi helyén már a tatárjárás után építettek ispotályt fürdővel. Az épület a török hódításkor még állt, majd átalakították, és fürdőként használták a Rudas megépítéséig. A Rudas fürdőt 1566 és 1572 között építtette Szokoli Musztafa budai pasa. Olyan jól sikerült, hogy a mai napig folyamatosan használják. Az ilidzsa (termálfürdő) jellegű török fürdők központi részét a medence foglalta el, ami termálvizekre épült, a hamam (gőzfürdő) típusú fürdők központjában pedig egy izzasztókő volt. A fürdő épületének magja a török fürdő nyolcszögletű medencéje és nyolc oszlopos medencetere, amelynek oszlopos kialakítása ritkaság, és kisebb változtatásokkal a mai napig a fürdő alapja. Az oszlopokra támaszkodik a felülvilágítókkal áttört félgömb kupola.  A fürdő nevének eredete bizonytalan. Az egyik felvetés szerint a kompkikötő rúdjáról, míg más vélemények szerint a környéken élő rácok által használt Rudna ilidzse (ásványos fürdő) névből alakult ki a Rudas elnevezés. A fürdőt tíz évvel ezelőtt kezdték átépíteni, felújítani. A csaknem egymilliárd forintos beruházás várhatóan idén őszre készül el.


A többi fővárosi gyógyfürdő is menő

A Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda úszómedencéjét a spanyol El Economista sorolta néhány hete a világ öt legszebb uszodája közé. A CNN tavaly nyáron Európa második legvonzóbb turisztikai célállomásának nevezte a magyar fővárost, külön megemlítve, hogy Budapest „a fürdők városa”.