A rozsdás Zenit és a motiválatlan United is búcsúzik a BL-től?

-

HÁTTÉR

Megszületett az idei BL egyenes kieséses szakaszának első hazai győzelme, és úgy néz ki, egyelőre a Manchester Uniteden múlik, hogy lesz-e izgalmas meccs a visszavágók között.


Szegény oroszoknak semmi esélyük a Bajnokok Ligájában. Az Európa-liga az más, ott el lehet alibizni egy tavaszi fordulót, mert most is olyan csapatokat lehetett kapni, mint a Maribor, a Liberec vagy a Maccabi Tel Aviv, de a BL-ben olyan kemény már a legelső tavaszi meccs is, amilyenre a föld fagy telente Novoszibirszk külterületein. A fagy és a sár miatt pedig sokáig megoldhatatlan volt, hogy ne legyen téli szünet az orosz fociban, és az embertelen hideg a műfüves pályák terjedése ellenére se teszi lehetővé a januári labdakergetést. Amíg nem költözik minden csapat a Földköz-tenger partvidékére, vagy nem terjednek el a fűthető futballcsarnokok, addig Oroszország nem nagyon lesz tényező az európai klubfutballban, bármennyi sztárt csábítanak is el a zsákszámra álló rubelmilliók. Ez a Novoszibirszk nem is tűnik olyan rossz helynek... (Forrás: wikimedia.org)

Nem először látjuk, hogy az elérhető legkomolyabb ellenfelekkel és edzőtáborral súlyosbított felkészülés köszönő viszonyban sincs azzal a fordulatszámmal, amire a tétmeccsek heti rutinja pörgeti fel a csapatokat. A november eleje óta tetszhalott Zenit játékosai még csak kóvályogtak a pályán, szokták a hangulatot, próbálták felidézni a szabályokat, miközben ezek a hiperaktív dortmundiak úgy rohantak, mintha gyorsan le kellene játszani a meccset, mert a megadottnál korábban indul vissza a gépük. Mielőtt a hazaiak húsz jó passzt megcsináltak volna – nemhogy támadást nem építettek, egyszer nem járatták meg a lasztit – a vendégek már 2–0-ra vezettek. Mégsem itt dőlt el a játék, hanem ott, hogy mindig, amikor az oroszok elhihették volna, hogy még nincs vége, és lehet itt virgonckodni, jött egy nagydarab lengyel, és gyorsan szólt, hogy ennek bizony vége van, kispajtások. Hulk tizenegyeséért jár a maxiriszpekt, de önmagában súlyos kritika, hogy ez volt a hazaiak legemlékezetesebb megmozdulása... Zenit Szentpétervár–Borussia Dortmund 2–4 Gólszerző: Satov (57.), Hulk (69. – tizenegyesből), ill. Mhitarjan (4.), Reus (5.), Lewandowski (61., 71.)


David Moyes azt biztos nem mondta csapatának, hogy ne csináljatok semmit, pedig, főleg a meccs középső szakaszában, olyan volt, mintha pontosan ezt a taktikai utasítást kapták volna a Manchester United játékosai. Úgy közlekedtek a pályán, mintha nem a Premier League-ből, hanem a Premjer-Ligából érkeztek volna, és a Zenithez hasonlóan három és fél hónapja nem játszottak volna tétmeccset. Wayne „Három kilóért osztom a lasztit” Rooney és csapattársai csak akkor érezték meg, hogy ez tényleg gáz, amikor az Olympiakosz már 2–0-ra vezetett, és Moyes cseréinek köszönhetően öt csatár volt a pályán. Ennek ellenére egész meccsen mindössze egyszer találták el Roberto kapuját, ami a Manchester Unitedtől szánalmas teljesítmény, bárki legyen az edző, bárki viselje a mezt és bárki legyen az ellenfél.


Úgy tűnik, a PSG a múlt heti csicskalángossal ténylegesen beárazta azt a csoportot, ahonnan ez a Man United veretlenül jutott tovább az ősszel, hiszen még el sem kezdődött az európai kupaszezon, és az angol csapat máris a kiesés szélén áll. Annak köszönhetően, hogy a sokkal céltudatosabban futballozó hazaiak Alejandro Domínguez hokis góljával, illetve Joel Campbell műalkotásával – a kötény előtti finom érintés még Míchelnek is csak a legjobb napjain sikerült volna – kétgólos előnyhöz jutottak, a United elég kellemetlen helyzetbe került. Olyannyira, hogy az idei szezonban mindössze egyetlen olyan eredményük van az Old Traffordon, amellyel a visszavágón ki tudnák harcolni a továbbjutást a rendes játékidőben, ez pedig a Norwich elleni 4–0 egy Ligakupa-meccsen. Ez az Olympiakosz viszont nemhogy nem a Norwich, de szintén rúgna egy négyest Snodgrasséknak, akár az Old Traffordon is. Olympiakosz–Manchester United 2–0 Gólszerző: Domínguez (38.), Campbell (55.)