Már a röszkei rendőrökről is önkéntesek gondoskodnak

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Az ORFK szerint nem akadozik a Röszkénél szolgáló rendőrök ellátása, a rendőrök azonban másként látják. A civilek a menekültek után most nekik is segítenek.


A menekültek mellett a Röszkénél szolgáló rendőröknek is gyűjtenek ételt és italt a civilek. Az adományok összehangolására Facebook-csoportot hoztak létre Zsaruellátó néven – vette észre a Hvg.hu. Korábban az Indexnek egy név nélkül nyilatkozó rendőr azt mondta, vele előfordult, hogy a 16-18 órás szolgálat alatt hiába kért ételt és vizet rádión, nem történt semmi. A szolgálati törvény szerint, ha nem a szolgálati helyükre vezénylik őket, akkor 4 óra munka után napidíj és ellátás is járna nekik, de egyiket se kapták eddig.

Makula György, az ORFK kommunikációs szolgálatának főosztályvezető-helyettese cáfolta, hogy akadozna a rendőrök ellátása a déli határon. Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője is arról beszélt, a rendőrség ellátása folyamatos, a déli határszakaszhoz vezényelt rendőröknek biztosított a napi háromszori étkezés, és naponta mintegy 5000 kalóriát tartalmazó ételt kapnak.

A Zsaruellátó posztja szerint „itt az ideje, hogy erejükön felül szolgáló srácokért is összefogjon az ország lakossága, azaz Mi és Ti, ahogyan azt már megtettük/megtettétek sok esetben. Szolgáljuk és védjük azokat, akik minket mindennap!” Az első szállítmányhoz vasárnap 13 óráig várják a felajánlásokat a népligeti felüljáró alatti parkolóban, majd 14 órakor el is indul az első menet. Az önkéntesek elsősorban csomagolt, könnyen fogyasztható élelmiszereket, szendvicseket, müzli/csoki/protein szeleteket, péksüteményeket, csavaros üdítőket/vizeket/teákat várnak.