A rossz eredmények miatt lemondott az Ericsson vezérigazgatója

Fotó: AFP / Soren Andersson

-

Csökkent a cég távközlési berendezései iránti igény.


Azonnali hatállyal lemondott az Ericsson elnök-vezérigazgatója, mert a svéd távközlési óriáscég nem hozta a várt eredményeket. A céget 2010 óta irányító Hans Vestberg helyét ideiglenesen Jan Frykhammar pénzügyi igazgató vette át. Az Ericsson vezetője már áprilisban célkeresztbe került, mert a vártnál rosszabb első negyedéves eredmények miatt egy nap alatt 15 százalékot zuhant a cég részvényeinek árfolyama.

A második negyedéves eredményekről a múlt héten számolt be a vállalat, ezek szerint 24 százalékkal csökkent az Ericsson nyeresége az egy évvel korábbihoz képest. A cég további költségcsökkentést is bejelentett, elsősorban a kutatás-fejlesztési területen, valamint folytatja a létszámleépítést is. Az első fél évben a 166 ezerből 8 ezer munkavállalójától vált meg a stockholmi székhelyű cég. Az Ericsson által gyártott távközlési berendezések iránt csökkent a piaci igény, mivel számos távközlési cég saját széles sávú hálózatot alakított ki.

Vestberg távozásának hírére hétfő délelőtt a stockholmi tőzsdén csaknem 4 százalékot erősödött a cég részvényeinek árfolyama a pénteki záráshoz képest.