A rossz alvás hajlamossá tehet a rákra

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Azt már korábbi kutatások is feltárták, hogy a rossz alvás elhízáshoz és magas vérnyomáshoz vezethet, de most azt találták egy új egérkísérletben, hogy a rágcsálókban nemcsak túlsúly, de daganatos betegségek is kialakultak.


A tanulmány a Current Biology című lapban jelent meg, és szerzői arra próbáltak adatokat gyűjteni, hogy a nappalos-éjszakás műszakokban végzett munka, mivel megzavarja az alvási ciklusokat, milyen hatással van az egészségre. A kutatók szerint azoknak a nőknek, akik genetikailag, illetve családi előzmények miatt hajlamosak lehetnek a mellrákra, sosem szabadna ilyen munkát végezniük. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a kísérlet eredményeinek megbízható igazolásához további kutatás szükséges.

Az kísérlet azt is megmutatta, hogy az egerek mintegy 20 százaléknyi túlsúlyt is felszedtek.

Korábbi tanulmányok már felvetették, hogy embereknél is kapcsolat lehet a mellrák és a műszakokban végzett munka között, sőt azoknál is nagyobb a betegség esélye, akik időzónákon átrepülve dolgoznak. Az egyik - nem igazolt - magyarázat, hogy ezek a munkák összezavarják a belső órát, vagyis felborítják az ember bioritmusát.

A frissen közzétett tanulmány az első, amelyik tudományosan ki tudta mutatni a kapcsolatot a nappali és éjszakai ritmus felborítása, és a mellrák között. Holland kutatók a kísérletben összezavarták a genetikailag tumorra való hajlamúra módosított egerek belső óráját. Azokban a rágcsálókban, amelyek folyamatosan fordított ritmus szerint kellett élniük, átlagosan az 50. héten alakult ki daganat, azokban viszont, amelyeknek rendszeresen megzavarták az alvásritmusát, 8 héttel korábban.