A romatelepen elengedte a bicikli kormányát - megbüntették

-

A rendőrség szerint nem fordítanak kiemelt figyelmet a szegedi Cserepes sori romatelepre. A helyi roma önkormányzat vezetője szerint szigorú büntetésekkel sújtják őket.


„Nem volt macskaszem a biciklijén, ötezer forintra bírságolták, de még ki se tolta a kerékpárját a telepről – mondja Nagy Mihály. A szegedi cigány önkormányzat elnöke többször felkereste a városi rendőrkapitányt, aki azt javasolta, hogy amennyiben jogtalannak érzik a helyszíni bírságot, az érintettek jelezzék ezt a helyszínen. Nagy szerint viszont az itt élők attól tartanak, hogy ellenkezésükkel még nagyobb bajt zúdítanának a nyakukba, többen tanulatlanok, fel sem fogják, hogy mi történik velük – írja a Délmagyar.

Kiválthatnák közmunkával is a bírságot, de azt állítják, hogy nem fogadták őket. Nagy szerint sokan képtelenek a hivatalos ügyek intézésére is. Mivel nem tudják kifizetni a halmozódó bírságokat, a büntetés elzárásra változtatásáról kapnak értesítést a bíróságtól. Farkas Attila apja szerint fiát húszezer forintra büntették, mert elengedte a bicikli kormányát.

Zélity László, a Szegedi Rendőrkapitányság parancsnoka a nyilvános fogadóóráján határozottan visszautasította, hogy a rendőrök rasszisták lennének, és megismételte, amit korábban Nagynak többször elmondott: ha aláírták a bírságról a helyszínen kiállított papírokat, azzal elismerték a szabálytalanságot. A helyszíni bírságot nem kötelesek aláírni, kérhetik a szabálysértési feljelentést.

A kapitány szerint a rendőrök oda mennek, ahol gyakrabban fordulnak elő bűncselekmények. Nincs szó arról, hogy a közlekedési szabálysértések miatt kiemelt figyelmet fordítanának a Cserepes sori telepre. Zélity kérésére elkészítettek egy nem hivatalos kimutatást arról, hogy idén a belvárosi Oskola utcán nagyjából 200 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, míg a Cserepes soron, ahol háromszázan élnek, 100 esetben. Ez nem mind közlekedési szabálytalanság, egyéb bírságokat is tartalmaz.