A romantikus komédiák rengeteg kárt okoznak

Fotó: Kobal / Peter Mountain

-

A tudomány szerint óvatosan kell bánnunk az olyan filmekkel, mint az Igazából szerelem.


A romantikus komédiák elferdítik a nők elképzeléseit a „normális” férfi viselkedésről. Az eddig is sejthető felfedezést a Michigan Egyetem kutatói tették, akik hat filmen keresztül vizsgálták a nők reakcióit azokra a férfikarakterekre, akiket a „szerelem mindent legyőz” jelszava hajtott előre, és akik egyszerűen nem viselték el, ha nemet mondanak nekik.

A kutatás vezetője, Julia R. Lippman arra jutott, hogy a nők, akik olyan romantikus komédiákat néztek, amelyek pozitív színben tüntették fel az erőszakoskodó férfiakat, sokkal elfogadhatóbbnak tartották maguk is ezt a fajta viselkedést. Kevésbé vették komolyan a zaklatást és a többi megszállott, erőszakos közeledést, vagyis jobban elfogadták az agresszív viselkedést.

„Ezek a filmek arra bátorítják a nőket, hogy ne hallgassanak az ösztöneikre” – mondta Lippman, és ez azért gond, mert az ösztönök segítenek abban, hogy megvédjük magunkat. Lippman ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a szerelem nagyon szép, legalább ilyen fontos mások tisztelete.