A románok elégedettebbek az életükkel, mint a magyarok

Fotó: MTI/MTVA / Faludi Imre

-

Az Európai Unió statisztikai hivatala a boldogság nemzetközi napja alkalmából közzétette legfrissebb kutatásának eredményét. Számszerűsítették, hogy az EU egyes országain belül mennyire vannak megelégedve az emberek az életükkel. A statisztika alapján, a magyarokra nézve egy viccnek tűnik a március 20-i boldogság-nap.


Az Eurostat 16 éven feletti embereket kérdezett meg arról, hogy mennyire elégedettek az életükkel. A megkérdezettek álláspontját leginkább az befolyásolta, hogy az egészségügyi állapotukkal mennyire vannak megelégedve, de meghatározó tényező volt az is, hogy milyen a pénzügyi helyzetük, vagy, hogy hova helyezik magukat a munkaerőpiacon. A szociális hálójuk kiterjedtsége is jelentősen befolyásolta őket abban, hogy mennyire vannak kibékülve az életükkel, az, hogy mennyit keresnek, viszont nem volt igazán fontos tényező.


Az Eurostat 2013-as felmérésében, az 1-től 10-ig terjedő skálán a tízes osztályozás mutatja a legnagyobb elégedettséget. Két évvel ezelőtt az Unióban az átlagos elégedettség mértéke 7,1 volt. Ezt az átlagot Dánia, Finnország, Svédország, Norvégia, Hollandia, Ausztria bőven meghaladják, az első három országban az állampolgárok átlagosan 8 pontra értékelték az elégedettségüket.


Magyarország, Portugália, Ciprus és Görögország viszont jóval az átlag alatt vannak (6,2 ponttal), míg a szomszédos országok közül Románia egy hajszálnyival elégedettebb (7,2 ponttal) is, mint az átlag.


Az életüket tekintve legkevésbé Bulgáriában (4,8 ponttal) és Szerbiában (4,9 ponttal) derűlátóak az emberek.


Ha az életkor szerinti csoportosítást nézzük, akkor azt látjuk, hogy 2013-ban a 16 és 24 év közöttiek voltak a leginkább kielégültek, míg a 75 év felettiek a legelégedetlenebbek. Az Eurostat felmérése szerint az Unióban a nők és férfiak hasonlóan elégedettek az életükkel.