A Rómának befizetett pénzről szavaztat az Északi Liga

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

Véleménynyilvánító népszavazást tartanak az észak-olaszországi Lombardiában és Venetóban a tartományi hatáskörök bővítéséről. Mintegy 10 millió választásra jogosult többek között az adózási autonómiáról szavazhat.


Az Északi Liga kezdeményezésére tartott referendum célja, hogy a két tartomány az alkotmány 116-os cikkelye alapján egyeztetést indítson az olasz kormánnyal autonómiája bővítéséről. A népszavazás eredménye nem kötelező érvényű; elsősorban politikai üzenete van, mert ha az igenek nagy arányban győznek, az Északi Liga szerint Lombardia és Veneto nagyobb önállóságot érhet el a referendumot követő egyeztetések során.

Az autonómia bővítését célzó követelések hátterében elsősorban a pénzügyek állnak. A tartományok azt szeretnék elérni, hogy az államkasszába jelenleg befolyó adóbevételeik legalább felét megtarthassák, de nagyobb önállóságot szorgalmaznak a migrációs politika és a biztonság terén is.

Az Északi Liga azzal érvel, hogy az Olaszország gazdasági motorjának számító Veneto és Lombardia adóterhei elviselhetetlenek. Lombardia 57,6 milliárd eurót (18 ezer milliárd forintot), Veneto pedig 19,3 milliárd eurót utal át évente az államháztartásnak Rómába.

A népszavazás az Északi Liga választási fogása a támogatottságának növelésére néhány hónappal a tavaszi parlamenti választások előtt. Lombardiában a tartományi elnök Roberto Maroni, Venetóban Luca Zaia kezdeményezte a referendumot. Mindketten az Északi Liga politikusai.

Maroni 2013 óta vezeti Lombardiát. Belügyminiszter volt Silvio Berlusconi kormányában, 2018-ban pedig újra indulna a tartományi elnöki tisztségért. Zaia, aki földművelésügyi miniszter volt korábban, abban reménykedik, hogy nagy presztízsű tárcához juthat az olasz kormányban, ha a jobbközép tábor győztesként kerülne ki a parlamenti választásokon.

Venetóban a tartományi törvények értelmében legalább 50 százalékos részvétel szükséges a népszavazás érvényességéhez. Lombardiában az érvényesség nincs részvételhez kötve.