A román miniszterelnöknek elege van a magyar túlkapásokból

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

Victor Ponta szerint kormánya nem tűrheti a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetének és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a "kisiklásait". De ki kéretett be kit?


A román miniszterelnök az interneten közzétett kedd délutáni bejegyzésben kommentálta a hétfőn fellángolt román-magyar diplomáciai vitát (itt írtunk róla).

"Nem akarok a budapesti provokációk csapdájába esni, de a román kormány nem tolerálhatja a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetnek és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a kisiklásait" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, a román külügyminisztérium hétfői álláspontja rendkívül kiegyensúlyozott volt, és megfelelt az európai normáknak és gyakorlatnak.


Nem kötelessége lenyelni

"Tisztelem Magyarországot és a magyar népet, de nem kell jóváhagyást kapnom Budapestről ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak az országomat érintő kérdésekről" - fogalmazott Victor Ponta. Hozzátette, hogy a román politika más szereplőitől eltérően őt nem kényszerítik az Európai Néppárt (EPP) vezetői arra, hogy "behunyja a szemét", és "alázatosan lenyelje" a diplomáciai szabályok és a két ország közötti tisztelet talajáról elrugaszkodott kijelentéseket.

Közben a román külügyminisztérium kedden tagadta, hogy a budapesti Külügyminisztériumba kérették volna Victor Miculát, Románia budapesti nagykövetét. Szerintük nem bekérették Mikulát, hanem ő kezdeményezett találkozót. Ennek megfelelően Victor Micula és Magyar Levente ma találkoztak, és érdemben nem beszéltek másról, mint ami a korábbi diplomáciai nyilatkozatokban állt, állítja a román külügyminisztérium.


Magyar provokáció vs. román kirohanások

Románia és Magyarország között hétfőn robbant ki diplomáciai vita, azt követően, hogy Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete azt mondta a Romania Libera nevű lapnak, hogy Bukarestben gyakorlatilag akadályozzák azokat az út- és közműfejlesztéseket, amelyek Magyarország számára fontosak lennének.

Az interjú után hétfőn bekérették a román külügyminisztériumba Magyarország bukaresti nagykövetségének a képviselőjét, Victor Ponta miniszterelnök pedig egy hétfő esti élő tévéadásban azt mondta, hogy a magyar kormány provokálja Romániát.

Kedden a magyar külügyminisztérium azt közölte, hogy bekérették Románia budapesti nagykövetét, és közölték vele, hogy a Magyarországgal szembeni "román kormányzati kirohanások" már komolyan hátráltatják a magyar-román kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszony ápolását. Ezt cáfolta, illetve inkább pontosította fent a román külügyminisztérium.