A román lapok az oroszok befolyásától tartanak

Fotó: MTI/AP / Vadim Ghirda

-

Akad, aki úgy véli, már csak a lengyelekben bízhatnak a románok.


Bulgáriában és Moldovában is az ellenzéki - ráadásul oroszbarátnak tartott - jelölt győzött a vasránapi elnökválasztáson. A román lapok ezt az orosz befolyás megerősödéseként értékelték.

Chisinauban és Szófiában is a szocialisták ünnepelhettek. Jelöltjeik, Igor Dodon és Rumen Radev nyertek az elnökválasztások második fordulójában. Romániban a jobboldali Hotnews.ro azt írta, hogy egyre jobban szorul az oroszbarát harapófogó Románia körül. Vezércikkében Cristian Pantazi azt írta, hogy az amerikai rakétapajzsot befogadó Románia valamennyi szomszédjánál - a „rendkívüli" helyzetű Ukrajnától eltekintve - a „Kremlnek kedvező vagy éppenséggel annak alárendelt" vezetők kerültek hatalomra.

A leendő moldovai elnök, Dodon az EU-hoz és Romániához való közeledés helyett azt támogatná, hogy Moldova az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz csatlakozzon. Dodon többször azt mondta, hogy csodálja Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A román lapkommentár szerint a bolgár Radev is arra törekszik, hogy javítsa az EU- és NATO-tag Bulgária "amúgy is szoros" kapcsolatait Oroszországgal. Pantazi felidézte, hogy a bolgár vezetők a varsói NATO-csúcs előtt "egyik napról a másikra" kihátráltak Románia mögül, amikor az a NATO fekete-tengeri jelenlétének erősítését kezdeményezte.


Csak a lengyelekben bíznak

Romániának így Lengyelország maradt az egyedüli olyan szövetségese a térségben, amelyik ellenáll az orosz befolyásnak. Bukarest számára ezért "kritikus fontosságú" az USA támogatása, de ez is kétségessé vált Donald Trump választási győzelme után - értékeli a Hotnews.

A liberális Adevarulban Mircea Morariu arról ír, hogy Románia "ismét határossá vált Oroszországgal", amit Bukarestben joggal érezhetnek nemzetbiztonsági kockázatnak. Mivel a "baj sosem jár egyedül", Bulgáriában is az a Radev győzött, "akiről köztudott, hogy Vlagyimir Putyin cárt tekinti vezérlő csillagának".

„Ha hozzátesszük, hogy a szomszédos Magyarországon a nacionalista és elszigetelődő Orbán Viktor nem igazán hajlandó már teljesíteni Strasbourg és Brüsszel utasításait, az EU és a NATO pedig el is tűri túlkapásait, hogy Szerbia és Szlovákia is vörös, és Lengyelország sem túl biztató színű, hogy az EU is gyengélkedik, és nem tudni, mennyire tarja majd fontosnak a NATO-t a megválasztott amerikai elnök, nos, akkor azt kell mondanunk, amit Jurij Andropov volt KGB-főnök mondott, amikor megtudta, hogy lengyel pápát választottak: van egy problémánk."