A rókák októberben vakcinát kapnak

Fotó: Biosphoto / Pierre Vernay

-

Kisrepülőből szórják a csalétket.


Október 1-jétől 15-éig tart a rókák veszettség elleni őszi vakcinázása. Az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom lesz – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A rókák vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. A több mint 600 millió forintos költségvetésű program 75 százalékos európai uniós társfinanszírozással valósul meg.

Idén Magyarország területének csaknem kétharmadán, mintegy 67 ezer négyzetkilométeren szórják ki a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépről, az immunizálási kampány a lakott területeket, belterületeket nem érinti – közölte a Nébih. A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében található a vakcina. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

Az érintett települések listája elérhető a Nébih weboldalán. A vakcinázás pontos időpontjáról a települések önkormányzati hirdetőtábláján, illetve külterületén kihelyezett plakátokról lehet tájékozódni.

A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. A magyarországi rókaállomány becsült nagysága mintegy 75 ezer egyed. A betegség a vakcinázási program miatt ritkán fordul elő, utoljára idén februárban mutatták ki a vírust egy rókában. Emberi megbetegedés 1994 óta nem volt. Az élőhelyek átalakulása miatt egyre gyakrabban lehet rókával találkozni a nagyvárosokban is. A Nébih szemléletformáló programot indít, célja, hogy minél többen felismerjék a veszettség tüneteit, és gyanú esetén értesítsék a hatóságot, de ne ijedjenek meg a környezetükben felbukkanó rókáktól.