A robotok profin szűrik a szélsőséges YouTube-videókat

Fotó: AFP / SAMANTHA SIN / AFP / SAMANTHA SIN

-

A Google szívesebben alkalmaz robotokat, mint embereket a szélsőséges YouTube-videók letörlésére, mert alkalmasabbnak látja őket.


Az elmúlt hónapban számos szélsőséges tartalmat sugárzó videót töröltek le a YouTube-ról. A figyelemre méltó adat viszont az, hogy ezek 75 százalékát már robotok távolították el a videomegosztóról - írja a Telegraph. A robotok azelőtt szűrték ki a videókat, még mielőtt egy felhasználó jelentette volna őket, a Google pedig már alkalmasabbnak találja őket a szűrésre, mint az embereket.


McDonald's reklám is megjelent a terrorvideók alatt

Kétszerannyi videót töröltek le a YouTube-ról, mióta használják a mesterséges intelligenciát, mint előtte. Mivel percenként több mint 400 órányi videó kerül fel az oldalra, nehéz a moderátoroknak szűrni a szélsőséges tartalmakat - mondta a Google.
Mivel a YouTube-ot többen is kritizálták az elmúlt időkben, hogy terrorszervezetek propaganda-csatornái is futhatnak az oldalon, a Google


a mesterséges intelligencia mellé is még több embert tervez felvenni a videók moderálására.

A jelentett videók, amik nem szélsőséges tartalmak miatt, hanem más okból problémásak, korlátozás alá kerülnek. Ez azt jelenti hogy nem lehet kedvelni, hozzászólni, és reklámot elhelyezni az ilyen videókhoz. Ha nem ütközik a szabályzatunkba, de mégis vitatott vallási vagy politikai tartalom van a videóban, akkor ilyen korlátozott státuszba fognak kerülni - mondta a Google.
Ezt az után vezették be, hogy a McDonald's és a Marks&Spencer is úgy döntött, nem reklámoz többet YouTube-videók alatt, mert többször is szélsőséges videók alatt jelentek meg a reklámjaik.
Az angol belügyminiszter, Amber Rudd egy San Francisco-i konferencián is felszólalt, ahol a Google, a Microsoft és a Facebook mellett más informatikai óriáscégek is arról beszélgettek, hogyan fékezhetnék meg a terroristák propaganda-anyagainak terjedését az interneten.