A robotkutya már nem menő, itt a robotkenguru!

Fotó: Wired.co.uk / Wired.co.uk

-

Olyan robotot épített egy német cég, amely maximálisan kihasználja a működéséért felelős elemek élettartamát. Energiát hasznosít újra.


Tavaly nagyot robbantott a Boston Dynamics, amikor kiderült, hogy robotkutyát, robotgepárdot és robotmacskát is fejlesztettek. Egyre többször kerültek be a technológiai hírekbe, mígnem december közepén a Google fogta magát és megvásárolta a legnagyobb robotgyárral rendelkező céget. Aztán most jött a Festo német robotikai cég, akik egyik nap madarak által inspirált szélcsatornát mutattak be, másnap pedig legyártották a legmenőbb robot prototípusát, a Bionic Kangaroo-t.


Így mozog a Bionic Kangaroo

-


Robotforradalom

Alapjáraton egy robotkengurura nincs sok szükség, hacsaknem Ausztráliában akar élményparkot nyitni az ember. Ám ez a műerszényes az emuláció miatt érdekes, ugyanis hosszú távon a Festo találmánya a robotok állóképességét és kitartását tudja majd növelni. A robotikai cég ugyanis élő kengururól mintázta robotját. Ezen erszényesek olyanok, mintha bármeddig képesek ugrálni, ennek oka, hogy inaikat rugóként használják, így energiát tudnak újrahasznosítani. A Festo ezt a mechanizmust tudta beépíteni a Bionic Kangarooba.Így működik

A robotkengurut egy kis belső kompresszor működteti, ez generálja a 45 centiméter magas ugrásokhoz szükséges nyomást. Leérkezéskor valódi rugók felhasználják a kompresszor által generált energia egy részét. Ettől ugyan nem fog a világvégéig ugrálni a műerszényes, de maximálisan kihasználja a kompresszort működtető elemek élettartamát.