Luxusszállodában raboskodhatnak a letartóztatott szaúdi hercegek

Fotó: AFP / FAYEZ NURELDINE

-

Nem szállhatnak fel a magángépek Szaúd-Arábiából. A letartóztatási hullámot az új, korrupcióellenes bizottság rendelte el.


A szaúdi királyi család szombaton letartóztatott 11 tagja között van al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceg is, aki az uralkodóház külföldön legismertebb képviselője, a világ egyik leggazdagabb embere – írja a The New York Times a szaúdi tulajdonú al-Arabíjára hivatkozva. A pánarab tévé információit mindig az monarchia uralkodó háza hagyja jóvá.

Al-Valíd herceg letartóztatása nemcsak a szaúdi királyságot, hanem a külföldi nagy pénzügyi központokat is sokkolja. A herceg irányítja ugyanis a Kingdom Holding beruházási társaságot, és jelentős részvényei vannak például a The Wall Street Journalt kiadó News Corpban, a Time Warnerben, a Citigroup bankcsoportban, az Apple-ban és a Twitterbe és több más ismert amerikai és európai vállalkozásban.

A herceg amerikai egyetemeket támogat, köztük a tekintélyes washingtoni Georgetown Egyetemet is. Al-Valíd októberben több interjút adott arról, hogy Szaúd-Arábia az Aramco állami olajvállalat nyilvános tőzsdei bevezetését tervezi.


Leváltás, elfogás

Al-Valídon kívül még királyi család további tíz hercegét, négy jelenlegi és harminc volt minisztert vettek őrizetbe a korrupcióellenes bizottság utasítására. A testület gyorsan dolgozik: Szalmán bin Abdel-Azíz király mindössze néhány órával korábban írta alá a bizottság létrehozásáról szóló rendeletet.

A páratlan méretű családi-politika leszámolást – a szaúdi uralkodóház egy rendkívül bonyolult, intrikákkal terhelt, rokoni szálakkal átszőtt dinasztia – a feltételezések szerint Mohamed bin Szalmán szervezhette. Szalmánt júniusban nevezték meg koronahercegként, és ő számít a szaúdi reformok, személyi döntések motorjának.

A rajtaütés előtt király három magas rangú tisztségviselőt is felmentettek. Miteb bin Abdulla, a szaúdi nemzeti gárdáért felelős miniszternek – egykori trónörökösnek –, Adel al-Fakieh gazdasági tárcavezetőnek illetve a haditengerészet főparancsnokának, Abdulla asz-Szultannak kellett távoznia posztjáról. Hivatalosan nem indokolták meg a királyi utasítást, de feltételezhető, hogy köze van a korrupcióellenes bizottság megalakulásához.


Az USA kedveli

Al-Valíd nyilvános vitába keveredett Donald Trumppal, annak ellenére, hogy tőle vásárolta meg a New York-i Plaza hotelt és Trump neki adta el az egyik jachtját is. 2015-ben azonban, amikor kiderült, hogy Trump elnökjelölt-aspiránsként beszáll a választási küzdelembe, a herceg a Twitteren azt írta: „Trump szerencsétlenség, nemcsak a Republikánus Pártnak, hanem egész Amerikának. Vonuljon vissza az elnökválasztási küzdelemből, mivel sosem fog nyerni”. Trump a Twitteren válaszolt: „al-Valíd, a lassú agymozgású herceg ellenőrizni akarja a mi amerikai politikusainkat a papa pénzével”.

A The New York Times szerint szombaton kiürítették a rijádi Ritz Carlton hotelt, mert állítólag ott helyeznék el a királyi család letartóztatott tagjait. Lezárták a rijádi repülőtér magángépeket fogadó részét is – a feltételezések szerint Mohamed bin Szalmán koronaherceg így szeretné megakadályozni a még letartóztatandó gazdag szaúdiak menekülését.

Az amerikai kormányzatnak és Trumpnak állítólag kifejezetten jó a viszonya a 32 éves szaúdi koronaherceggel.