A rezsicsökkentés első áldozatai: a kéményseprők

-

„Az állami intézkedések miatt kieső bevételek kompenzációjának híján” hét megyében is leáll a közszolgáltatás június 30. után. Ők nem fogtak gombok.


Mindezt Vidra Zoltán, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke, a szolnoki Fűtéstechnikai Kft. ügyvezetője közölte egy szakmai találkozó után pénteken. Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Somogy megyékben összesen 842 települést érint a dolog.

A tagvállalatok képviselői - beleértve az önkormányzati tulajdonú társaságokat is - azt mondták, hogy a jelenlegi jogszabályi követelményeknek megfelelő színvonalon nem képesek a kieső szolgáltatásokat pótolni, mert sem létszámban, sem eszközben nincsenek felkészülve.

A kormány 2013 májusában hozott döntést a kéményseprés rezsióradíjának csökkentéséről. Azóta a közszolgáltatást ellátó magyar tulajdonú vállalkozás folyamatosan kompenzációra szorul. Vidra esetében a Szolnok megyei jogú város önkormányzatához fordultak pénzügyi segítségéért, mindeddig eredménytelenül. Most nem lát más utat, mint a cég felszámolását. Ebben az esetben 92 embert rúgnának ki.