A repülőről szedték le az Iszlám Államhoz készülő dél-afrikai lányt

Fotó: Getty Images / Syed Zargham

-

Egy lányt a fokvárosi repülőtéren egy repülőn ült, amikor leszállították – jelentette be egy dél-afrikai miniszter. Szerintük az Iszlám Államhoz akart csatlakozni.


A rendőrséget a rokonai értesítették azután, hogy eltűnt a családi házból vasárnap, tette hozzá az állambiztonsági miniszter, David Mahlobo.


Februárban egy dél-afrikai állampolgárról – Abu Hurayra al-Afriki (az Afrikai) – lehetett tudni, hogy a terroristákhoz csatlakozott, és más dél-afrikait is rá akart venni a közösségi oldalakon, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Twitter- és Tumblr-fiókot is létrehozott, amelyek azt magyarázták el, hogy hogyan kell megcsinálni azt, amit ő is megtett.

A most egy British Airways gépről leszállított lány 15 éves „már biztonságban visszaszállították a szüleihez, akik nagyon boldogok”, hogy nem sikerült lányuknak a célját megvalósítani, mondta Mahlobo. Hozzátette szociális munkások segítenek neki leküzdeni a „kárt”, amit az Iszlám Állam propagandája okozott neki.

Mahlobo azt is elmondta, hogy a lány a közösségi oldalakon furcsa emberekkel tartotta a kapcsolatot, és hogy olyan anyagokat töltött le, amelyek a terroristákhoz való csatlakozását javasolták.

Az Egyesült Államok tisztségviselői szerin több, mint 100 ország 20 ezer állampolgára csatlakozhatott az Iszlám Államhoz Szíriában és Irakban. A brit hatóságok szerint ebből legalább 600 az Egyesült Királyságból érkezett.