A "repülő pisztoly" feladta a leckét az amerikai hatóságoknak

-

A fegyverekre vonatkozó szabályokat állítólag nem, de a légügyieket sérthette a pisztolyos drón, amelynek drón voltát is vitatják.


Vizsgálatot indított az amerikai repülésügyi hatóság (FAA) annak megállapítására, hogy törvényt sértett-e az a tizenéves connecticuti fiú, aki egy pisztollyal tüzelő, távirányított kvadkoptert szerkesztett és arról felvételt töltött fel a YouTube közösségi videomegosztóra.

A 18 éves Austin Haughwout, a Közép-connecticuti Állami Egyetem másodéves gépészhallgatója által július 10-én megosztott, Repülő pisztoly című, 14 másodperces videót csaknem 2 millióan látták, és a sajtó is felkapta a "drónt". A 14 másodperces felvételen négy alkalommal sül el a lebegő szerkezetre erősített, távirányított, félautomata fegyver egy erdős területen.Az FAA a bűnüldöző szervekkel összefogva vizsgálja, hogy a pilóta nélküli szerkezet megsértette-e a repülésügyi hatóság előírásait vagy a büntetőtörvényeket.

A fiú apja, Brett Haughwout a Newsweeknek nyilatkozva tagadta, hogy a videón látható repülő szerkezet programozható drón lenne, és az mondta, hogy pusztán egy távirányítású eszközről van szó. Felhívta a figyelmet arra, hogy az interneten korábban is számos alkalommal jelentek már meg fegyverrel, sőt automata fegyverrel tüzelő kvadkopterekről készült magánfelvételek.

Haughwout szerint az FAA még nem lépett kapcsolatba a családjával. Egy másik szövetségi hatóság, az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Irodája (ATF) szerint a szerkezettel nem sértették meg a lőfegyverekre vonatkozó, érvényben lévő jogszabályokat.