A republikánusok sem sietnek lecserélni Obama egészségügyi törvényét

Fotó: MTI / Balaton József

-

Trump terve csökkentené a költségvetés hiányát, de milliók maradnának megfizethető biztosítás nélkül.


Az amerikai Kongresszus költségvetési bizottsága Donald Trump egészségbiztosítási tervei alapján készített számításokat. Eszerint 2026-ig 23 millió amerikai veszítené el egészségbiztosítását, ha megszavazzák a republikánusok törvénytervezetét. A CBO szerint az új törvénnyel 2017 és 2026 között előreláthatólag 119 milliárd dollárral csökkenne a szövetségi költségvetés deficitje, ám ennek az lenne az ára, hogy a lakosság nagy csoportjai veszítenék el egészségbiztosításukat.

A képviselőház már megszavazta Obamacare visszavonását és a republikánusok új tervezetét, de a szenátusban csak június elejére tervezik a voksolást. Paul Ryan házelnök még át sem küldte a szenátusba a képviselőház által megszavazott törvényjavaslatot, mert meg akarta várni a CBO jelentését. Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője azt mondta, egyelőre nem látja, megvan-e a szükséges számú voks a törvény megszavazásához.

Közben McConnell és 12 republikánus kollégája újabb republikánus törvénytervezeten dolgozik. A mostani fogadtatása ugyanis – bár a képviselőházban támogatást kapott – meglehetősen vegyes volt. A több fontos területen szűkítené a hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, s olyan lényeges kérdésben sem született egyértelmű szövegjavaslat, mint például abban, hogy a már komoly és tartós betegséggel, például cukorbajjal vagy rákbetegséggel küszködőkkel kötelező-e a biztosítóknak szerződést kötniük. Az Obamacare előírásai szerint nem tehették meg, hogy ilyen betegekkel nem kötöttek, vagy felmondták, esetleg megdrágították a biztosítást.