A republikánusok háborúja saját elnökjelölt-aspriránsuk, Trump ellen

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

Az egyik legtekintélyesebb és legbefolyásosabb amerikai konzervatív lapban huszonkét mértékadó értelmiségi közösen támogatta a szerkesztőségi állásfoglalást Donald Trump, republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen. Ezzel kirobbant a nyílt vita a republikánusok körében a pillanatnyilag legnépszerűbb elnökjelölt-aspiráns miatt.


Trump ellen - ezzel a címmel jelent meg a National Review című lapban egy vezércikk, amelyhez huszonkét prominens értelmiségit és publicistát, köztük például Thomas Sowellt és Cal Thomast kérte fel a lap hozzászólásra, és valamennyien egyetértettek a szerkesztőségi állásfoglalással.

A vezércikk politikai opportunistának minősíti Donald Trumpot, és egyértelműen kifejti, hogy a milliárdos üzletember miért nem konzervatív és miért nem ő a megfelelő elnökjelölt a republikánusok számára. Például azért - írja a vezércikk -, mert Trumpot a szabadon áramló populizmus és az erőskezű emberek iránti rokonszenv jellemzi. "Érthető okai vannak, hogy előretört, magával ragadóak a képességei a kampányban, de Donald Trump nem érdemli ki a konzervatív támogatást a jelölőgyűléseken és előválasztásokon" - fogalmaz a National Review. Majd a többi között hangsúlyozza: "Donald Trump nem az a morális vezető, akire nekünk szükségünk van".

Ezzel az állásfoglalással, alig pár nappal az iowai jelölőgyűlés előtt, a National Review szinte háborút indított Trump ellen. A republikánusokhoz közelálló Fox televízióban két republikánus elnökjelölt-aspiráns máris reagált: Jeb Bush volt floridai kormányzó szerint a magazin a "színtiszta igazat írta", Marco Rubio, floridai szenátor pedig arról adott interjút, hogy Trump soha nem is mondta magáról, hogy a konzervatív mozgalmat képviseli.

Donald Trump mikroblogban üzent: kudarcos és halódó lapnak nevezte a National Review-t. Kampányfőnöke, Corey Lewandowski pedig egy televíziós interjúban azt mondta, hogy a magazin állásfoglalása senkit sem érdekel, sem az iowai, sem a New Hampshire-i választók nem foglalkoznak vele.

A magazin az amerikai konzervatívok igen jelentős orgánuma. William Buckley, híres katolikus gondolkodó alapította 1955-ben, és azóta a lap valamennyi fontos, az amerikai politikát és társadalmat érintő kérdésben hallatja a hangját.