A republikánus nagyágyúk lelépnek Trump kampányából

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Pence alelnökjelölt kitart, de a republikánus törvényhozók arra készülnek, hogy nagy levegőt vesznek, és saját kampányukra koncentrálnak. Ami azt jelenti, hogy Donald Trumpnak egyedül kell küzdenie az elnökségért.


Paul Ryan, republikánus házelnök nem kampányol többé Donald Trump mellett. „A házelnök a következő hetekben nem védelmezi többé a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot, hanem ehelyett a következő 29 napot arra használja majd, hogy a republikánusok képviselőházi többségének megőrzésére összpontosítson” – jelentette be Ryan szóvivője, AshLee Strong.

A wisconsini republikánus politikus pártja törvényhozóival tanácskozva azt mondta, hogy mindenki „úgy cselekedjen, ahogyan a legjobb a számára a választói kerületében”. A tanácskozás résztvevői szerint a legmagasabb rangú republikánus politikus ezzel lényegében felhatalmazást adott, hogy elhatárolódjanak Trumptól.

Ryan októberben 17 szövetségi államban és 42 városban kampányol majd. Arról még nem beszélt, hogy hivatalosan is visszavonja-e a Trumpnak nyújtott támogatását. Zack Roday szóvivő szerint „pillanatnyilag nincs változás e tekintetben az álláspontjában”.

A házelnök szavait nem fogadta egyöntetű egyetértés, sokan ugyanis úgy értelmezték, hogy ezzel Ryan lényegében megelőlegezte Hillary Clinton győzelmét.


Alázat és erő

A képviselőházi republikánus többség vezetője, Kevin McCarthy kaliforniai politikus azt mondta a többi törvényhozónak, hogy „vegyenek mély lélegzetet, és összpontosítsanak a saját kampányukra”. Eddig a párt vezető politikusainak egész sora – köztük például John McCain arizonai, Lisa Murkowski alaszkai szenátorok, Alabama republikánus kormányzója, Robert Bentley – vonta meg támogatását Trumptól azután, hogy kiderültek a 11 évvel ezelőtti szexista, nőket becsmérlő mondatai.

Gyarapodott a Trumptól elhatárolódó és Clinton elnökségét támogató lapok száma is. A Foreign Policy – szakítva eddig hagyományaival – 50 éves történetében először biztosított támogatásáról elnökjelöltet, és szintén Clinton mellett tette le a voksát.

Ugyanakkor Mike Pence, Trump alelnökjelöltje cáfolta, hogy visszalépne az alelnökjelöltségtől, és szerinte a vasárnap esti elnökjelölti vitát is Trump nyerte meg. Szerinte Trump a vitában „alázatosságot és erőt” mutatott.