Terrorista fedőszervezet tagja lehet az egyik röszkei gyanúsított?

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

Előzetes letartóztatásba került az a 39 éves szíriai férfi, aki a rendőrség szerint az egyik irányítója volt a múlt héten a menekültek röszkei tiltakozásának. A rendőrség azt közölte, hogy Ahmed H. egy terrorista fedőszervezet tagja. A Tablig Dzsamaat iszlám, indiai központú vallási mozgalomról van szó, és nem egyértelmű, ápol-e kapcsolatokat terroristákkal.


A férfit nem az események irányítása, hanem azért tartóztatták le, mert miután a menekültek benyomták a kaput Röszkén, "legalább egy alkalommal jogosulatlanul Magyarország területére lépett".

Ahmed H. ellen egy hónapra - egyelőre nem jogerősen - rendelte el az előzetes letartóztatást a Szegedi Törvényszék, amely szerint a férfi egy, az ügyben kihallgatott másik gyanúsítottal különböző beszédeket tartott, „megpróbálva irányítani a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget".

A szíriai férfinek volt a schengeni övezetbe történő belépéshez érvényes vízuma, közölte az ügyészség, és egyébként Cipruson él, ahol munkavállalási engedéllyel is rendelkezik.

Éppen Ausztriába indult volna vonattal, amikor a nyomozók elfogták. A rendőrség szerint Ahmed H. a Tablig Dzsamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. A mozgalmat a terrorszervezetek "radikális személyek egyes célországokba történő bejuttatásához, fedőszervezetként is felhasználják", áll a rendőrség közleményében.


A Tabligh Jamaat

Az 1927 óta létező Tablig Dzsamaat iszlám vallási mozgalomról az interneten az olvasható, hogy központja ma is Indiában van, ahol eredetileg létrejött, és elutasítja az erőszakot a hittérítés eszközeként. Ez a mozgalom tervezi felépíteni Európa legnagyobb mecsetjét Londonban, ahol egyébként az európai központ van.

Más források szerint ugyanakkor a mozgalom több szálon is kapcsolatba hozható a terrorizmussal, és összejövetelei egyben toborzóhelyek a szélsőséges szervezetek számára.