Szerda éjfélig van területfoglalási engedélyük a taxisoknak

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Kedd reggel 8 körül hozzávetőleg 50 taxis zárt le több sávot az Andrássy-Bajcsy kereszteződésben. Hétfőn több mint 100-an voltak. Hétfő délután az Erzsébet tér környéki részt teljesen lezárták. Este negyed 7-től az autósokat 1-1 sávon engedték tovább.


A demonstráció helyszíne (forrás: police.hu)


A taxisok az Uber miatt tiltakoznak. A rendőrség az érintett szakaszokon tereli és irányítja a forgalmat. Kedd reggel nagyjából 50 taxis állt a kereszteződésnél, a zömük az Erzsébet térnél. Hétfőn még páran álltak a Bazilika előtt is, reggelre azonban ott csak két-három taxis blokkolta a forgalmat, miután keresztbe álltak az úton.


A taxisok este azt ígérték, reggel 8-ig hagyják az autókat 1-1 sávon menni. Ez a helyszínen lévő kolléga szerint nem következett be, minden úgy van, ahogy eddig, 1-1 sáv szabad.Több taxis hétfőn belengette, hogy ismét teljesen lezárják a Bajcsy elejét az Erzsébet térnél. Azzal viszont a rendőrség szerint jogszabálysértést követnek el.


Közben megtudtuk, a taxisok szerda éjfélig kaptak területfoglalási engedélyt a helyszínre. A taxisok azt mondták, a blokádot fenntartják. Azt nem tudták megmondani, mennyi autóval. Szerintük nem is az számít, csak hogy a zárás maradjon.


Az igazolás


Szerdán dönt a kormány a taxisok ügyéről, a sofőrök azt követően határoznak a folytatásról. Azt, hogy mit akarnak, nem árulták el, azonban az egyik sofőr utalt arra, felvonulásos - úgynevezett mobil - demonstráció lehet, mert „az már a múltkor is bevált.”


Egymásnak viszik a szendvicseket, pár szimpatizáns is ad valamit


Bár hétfőn is arról beszélt több taxis, vidékről jöhet több száz fős erősítés, ez eddig nem következett be. Van, aki azt mondta, 300 kamion és teherautó áll készenlétben. Állítólag őket majd a szerdai kormánydöntés fényében riadóztatják.


Este a taxisok kötekedtek pár uberessel, erről a Youtube-on több videó is található, itt az egyik:


Kötekedtek


A felvételek ellenére kollégánknak a taxisok azt mondták, az éjszaka nyugodtan telt, nem volt incidens. A sofőrök többsége éjfél körül ment haza. Bár tagadták, hogy maradtak volna üresen álló autók a helyszínen, kollégánk nem lát kint annyi sofőrt, mint amennyi taxi áll az úton. Nagyobb csoportok sincsenek.


A taxisoktól származó információk alapján a Főtaxi és a City taxi megtiltotta a sofőröknek, hogy részt vegyenek a demonstráción, ha ezt megszegik, kirúgják őket. Több taxis úgy áll kint, hogy le van takarva a taxistársaság emblémája. Ezt a Max taxi kérte tőlük. Hétfőn egyébként megkerestünk több taxistársaságot, hogy hogyan viszonyulnak a tüntetéshez, de még nem válaszoltak.

Az útdíj ellen még tavaly tiltakozó Büki Zoltán szerdára területfoglalási engedélyt kért az Arany János utcához, hogy szolidaritását fejezze ki a taxisokkal. Azt még nem tudni, hogy azt engedélyezi-e a rendőrség.


Taxis tüntetés, uber


Egy taxis pórul járt

Égett a szabad jelzés a kocsin, rögtön ellenőrizték is a BKK-sok az egyik taxist - jelentette kollégánk a helyszínről. Ha ég a lámpa, az azt jelenti, hogy műszakban van, tehát a különböző előírásokat is teljesítenie kell: ki kell hogy legyen rakva mindenféle papír és a számlatömb. Kiderült, hogy nem hőpapírra nyomtatja a számlát és a nyugtát, ezért bírságot kaphat. Az összegről nincs információnk, az ellenőrök jegyzőkönyvet vettek fel.


Taxis tüntetés, uber

Őt ellenőrizték


A hétfő hajnal óta demonstráló taxisok hétfő délelőtt tárgyaltak Tarlós István főpolgármesterrel, aki elvi támogatásán kívül mást nem tudott ígérni. A délutáni minisztérium tárgyalással sem voltak elégedettek a taxisok, akkor durvult el a helyzet a belvárosban: egy időre a demonstrációval érintett teljes útszakaszt lezárták, majd miután a rendőrség az Andrássy úton illetve a Bazilika előtt álló sofőröket oszlatással fenyegette, 1-1 sávot megnyitottak. Az Erzsébet tér előtt azonban órákra lezárták a teljes szakaszt, ott a rendőrök egyezkedtek a sofőrökkel, és kialkudták, hogy a buszokat negyed 6-tól, az autókat negyed 7-től engedik egy-egy sávon.


A taxisoknak egymást is meg kellett győznie arról, hogy a forgalmat elengedjék.


Hétfői vita egymás közt


A megbeszélés után Fónagy János államtitkár azt közölte, a kormány a tevékenységüket legálisan, a kormányrendeletben rögzített személyi és műszaki feltételek betartásával végző, adófizető taxisok oldalán áll. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt mondta, a kormány szerdán foglalkozik a taxisok ügyével.

Nyáron már hoztak egy rendeletet, amitől többen azt várták, vége az Ubernek, azonban ez nem következett be. Sőt, akkor Fónagy János egyértelművé tette, a kormány nem akar „innovatív megoldásokat megakadályozni”. Csak azt határozták meg, milyen feltételekkel lehet taxiszolgáltatást végezni.

A tegnapi történésekről részletesen itt írtunk. A taxisok az Uber „beszántását” követelik, ám most úgy tűnik, az Uber áll nyerésre.


Rendőrségi videó még hétfőről


Az nem úgy megy, hogy csak úgy betiltjuk

Nem csak a magyar taxisok követelnek lépéseket az Uber ellen, az alkalmazás ellen a spanyol és a francia taxisok is kikeltek. Ahhoz viszont, hogy az app eltűnjön a boltokból és a telefonokról, kevés egy tüntetés. A taxisoknak azt kellene elérniük, hogy a Google-t, az Apple-t és a Microsoftot kötelezzék az alkalmazás eltávolítására. A három nagy mellett pedig az összes olyan céget is fel kell szólítani, amely saját app-bolttal rendelkezik, ilyen például a Samsung vagy a Xiaomi. Brazíliában elérte ezt a helyi taxis szervezet, de az ítélet csak pár hétig maradt érvényben.

A platformszolgáltatók nem meggyőzhetetlenek, tiltottak már le szerencsejátékos appot, közfelháborodást okozó melegellenes alkalmazást, de olyan szoftvert is, ami a YouTube videók letöltését tette egyszerűvé. A tiltás viszont nem egyik napról a másikra történt. Arra pedig még kevesebb példa volt, hogy távolról beavatkozva a felhasználók életébe, már telepített alkalmazásokat távolítottak volna el. Ha a taxisok erre várnak, sokáig kell az utcán maradniuk.