A rendőröket sem engedi hozzáférni az iPhone adatokhoz az Apple

-

New York megye főügyésze arról panaszkodott, hogy az Apple biztonsági politikája, amely szerint illetéktelenek nem férhetnek hozzá a telefonokon tárolt adatokhoz, számos bűnügy megoldását veszélyezteti.


Cyrus Vance, New York megye főügyésze elmondta, hogy az egyik kriminalisztikai laborban 175 iPhone van, de az azokon tárolt adatokhoz nem tudnak hozzáférni a hatóságok az Apple biztonsági titkosítóprogramja miatt.

Az Apple telefonjait védő programok garantálják a felhasználóknak, hogy többszöri sikertelen feltörési kísérlet után a memóriában lévő adatok törlődnek, így személyes adataik nem kerülnek jogosulatlan kezekbe.

Vance úgy fogalmazott: a hatóságok a technológiai "vadnyugaton" találták magukat, ahol az Apple és a Google óriáscégek "a seriffek", és "nincsenek szabályok".

Kedden egy amerikai bíróság utasította az Apple-t, hogy segítsen feloldani a titkosítást a San Bernardinó-i lövöldözés egyik tettesének mobiltelefonján.

A bíróság azért döntött így, mert a szövetségi ügyészség tájékoztatta a döntést hozó bírót, hogy nem tudnak hozzáférni az egyik merénylő, Syed Rizwan Farook telefonjának adataihoz, mivel nem ismerik az ahhoz szükséges kódot.

Tavaly december 2-án a 29 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 esztendős Syed Rizwan Farook támadást hajtott végre a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén. A két merénylőt a rendőrök lőtték le. Szakértők szerint a támadást - amelyben 14 embert öltek meg és 21-et megsebesítettek - az Iszlám Állam terrorszervezet ihlette.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója közleményben úgy nyilatkozott, hogy a bíróság követelése veszélyezteti a cég ügyfeleinek biztonságát, hiszen a kormányzat azt kéri a vállalattól, hogy saját felhasználói készülékeit törje fel. A Facebook és a Twitter közleményében támogatta az Apple álláspontját.