A rendőrök szeme láttára a Tiszába fulladt egy menekült

-

Egy alkalmi hídról esett egy csatornába, ami a Tiszába sodorta. A szegedi vízi mentőket nem engedték át a szerbek a határon.


A Szegedtől kilenc kilométerre fekvő Lúdvári-csatornánál az embercsempészek több ideiglenes hidat is építettek, mert az ártéri erdő takarásában léphetnek be Magyarországra. Vasárnap azonban az egyikről két migráns is leesett. Az egyikőjüket sikerült kimenteni, a másikat viszont nem, és a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálatot nem engedték át a szerb rendőrök a határon. Az esetről a Délmagyar című lap számolt be.


A vízi rendészet munkatársa a lapnak elmondta: a kimenekített menekült mutatta, hogy társa ott merült el.


Telefonon tartottuk a kapcsolatot a magyar határrendészekkel, akik azt közölték, a szerb partner megtiltotta a vízi határátlépést, így nem mehettünk tovább a menekült után.

A Délmagyar.hu úgy tudja, a szerbek aztán mégis kérték volna a segítségüket, de akkor a hajó már 14 kilométerrel arrébb levő bázison volt.


A szerb Blic című lap azt írta, „a férfi átjutott Magyarország területére, és amikor a magyar határrendészet meglátta az illetőt, elindultak felé – mivel nem volt hova mennie, beugrott a folyóba. Fáradt és kimerült volt, ezért nem volt ereje átúszni a szerbiai partra, így belefulladt a Tiszába a magyar határőrök szeme láttára, akik mozdulatlanul álltak a magyarországi parton”.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól a Délmagyar.hu azt a választ kapta, hogy a magyar rendőrség a tőle elvárható módon járt el: a vízbe esett férfi láttán értesítették a vízi mentőket, valamint az esetről tájékoztatták a szerbeket, akik azt ígérték, rendőröket vezényelnek a helyszínre.

A migráns valószínűleg a Tiszába fulladt, bár holtteste még nem került elő.