A rendőr a főnök a határon

Fotó: AFP / ELVIS BARUKCIC

-

Egészen pontosan részletezték a felállást.


A rendőrök vezetik a honvédekkel közös őr- és járőrszolgálatokat a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése esetén, és ők lesznek a felelősek a meghatározott feladatok teljesítéséért, valamint a kényszerítő eszközök alkalmazásának jogszerűségéért is – olvasható Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter kedden hatályba lépett együttes utasításában.

A rendőrök kérhetik fel a katonákat különböző intézkedések végrehajtására. Ezt csak akkor lehet megtagadni, ha jogszabályba ütközik, vagy a végrehajtása nem várható el az adott honvédtől, vagy a körülmények nem olyanok. Alapvetően a rendőrök intézkednek, a honvédek biztosítanak. A honvéd csak akkor léphet önállóan, ha nincs közvetlenül kapcsolatban a járőrvezetővel, vagy azonnal kell intézkedni.

A honvédség szükség esetén ételt ad a határőrizetben és a menekültekhez kapcsolódó feladatokban részt vevő belügyi szerveknek és közfoglalkoztatottaknak. A tranzitzóna őrzés-védelmét is szabályozták – bár az egyelőre kérdés, hogy a tranzitzónát pontosan hogy hívják majd; Lázár János miniszter korábban azt mondta, ilyen nem lesz.