A rendkívüli költségvetési keretből vesz nagykövetséget a külügy

Forrás: Google Street View

-

Csaknem ötmilliárd forintot szánnak az új washingtoni képviseletre.


A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt pénzkerettől vonta el a kormányt azt a csaknem 5 milliárd forintot, amelyet a washingtoni nagykövetség új épületéért fizetnek ki. A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent átcsoportosítás egészen pontosan 4886,6 millió forintot érint, az összeg a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz került át.

A VS.hu a múlt héten írt arról, hogy a kormány 16,5 millió dollárért vásárolt meg egy villaépületet az amerikai fővárosban. A Brodhead-Bell-Morton villa kisebb a mostani nagykövetségi ingatlannál, de jóval előkelőbb helyen fekszik, alig néhány háztömbre a Fehér Háztól.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter másnap sajtótájékoztatóján a vásárlást azzal indokolta: általános elvárás, hogy mindenhol az országhoz méltó képviseletünk legyen. A washingtoni nagykövetség jelenlegi épülete azonban nem felel meg ennek az elvárásnak, ezért döntöttek úgy viszonylag hosszabb mérlegelés után, hogy feloldják ezt a tarthatatlan helyzetet, és olyan épületet vásárolnak az amerikai fővárosban, amely méltó módon képviseli Magyarországot.