A rektor szerint a CEU ügye nem liberális vagy konzervatív ügy

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Michael Ignatieff Brüsszelben azt mondta: a CEU-t nem fenyegeti bezárás, de a tudomány szabadsága forog kockán.


Az Európai Parlamentbe látogatott Michael Ignatieff, a Közép-Európai Egyetem rektora. Aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy "túszul ejtenek" egy egyetemet egy EU-tagállamban, de elmondta: a CEU semmiképpen nem fog bezárni.


Az Európai Parlament a magyar felsőoktatási törvény módosítása miatt tartott ülést kedden. Ignatieff azt kifogásolta, hogy a törvénymódosítást anélkül fogadták el, hogy egyeztettek volna az egyetemek vezetőivel, de még előzetes figyelmeztetést sem kaptak. A CEU bezárásáról szóló híreket cáfolta, de küzdeni fognak azért, hogy az egyetem Budapesten működhessen tovább.


Szükség van a többi egyetem támogatására

Ignatieff a nemzetközi támogatás mellett fontosnak tartja azt is, hogy a többi magyar egyetem is nyíltan kiállt a CEU-t érintő módosítások ellen. Hiába a 650 külföldi egyetem és a 24 Nobel-díjas tudós támogatása, ha a magyar egyetemek és a Magyar Tudományos Akadémia vezetőiben nem tudatosul, hogy ez a módosítás az akadémiai szabadságot korlátozza, ez pedig őket is érinti. Az akadémiai szabadság szorosan összefügg a demokráciával - mondta a rektor. A rektor azt mondta: nem azért van Brüsszelben, hogy megmondja, mit kell tenni, de mindenképp fel szeretné hívni a figyelmet arra, mi forog kockán, és ez mennyire nem összevethető az európai értékekkel. Délután Navracsics Tiborral találkozik, aki az oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos.


Az ügyben Guy Verhofstadt, is megszólalt, aki a liberális demokraták vezetője az Európai Parlamentben. A belga politikus azt mondta, nyomást kell gyakorolni a magyar hatóságokra, mert az egyetemet érintő módosítás miatt tízezrek vonultak utcára, és a világ más részein is tiltakoznak ellene. Az ülés után Twitter-oldalán is európai összefogást sürgetett a CEU-ért: