A reklámguru szerint a szakma elvesztette a kapcsolatot a valósággal

Forrás: Amir Kassaei

-


A tizedik, persze egyenként mind briliáns Cannes Lions szeminárium után az az érzésed, hogy a reklámszakma egy olyan kiváltságos kör, ahol nem léteznek tabuk. Több éve követem, mi zajlik júniusban a Cannes Lions reklámfesztiválon és egyre erősebb az a benyomásom, hogy nincs a szellemnek nagyobb szabadsága, mint tartós fogyasztási cikkeket eladni érzelem- és érték társításokkal. Az előző mondat ironikus is, tárgyi is egyben.

Az idei legsokkolóbb élményt a talán a laikusok számára is ismerősen csengő nevű, veretes ügynökség, a DDB Worldwide kreatív igazgatója, egy bizonyos Amir Kassaei biztosította. Merthogy a szakma alapvető tabuját szedte szét. Előadását, ami végül negyed órával volt rövidebb a tervezettnél (teljesen atipikus!) egy 40 éves reklám replikája hirdette. A reklám az 1969 október 3-i Campaign-ben jelent meg. Ez a Mad Men korszak.

A reklám a következő:Amir Kassaei állításai: a reklámszakmában folyamatosan csak arról beszélünk, mi az ami új, változik, és nem arról, mi a fundamentum. Adat, közösségi, informatika stb. - erről szól a szakma, nem a humán dimenzióról. Kassaei szerint a dehumanizálódás miatt (a szót nem használja) a kommunikációs iparág elvesztette a kapcsolatát az emberekkel, akiket kicselezhető, becsapható adatkonglomerátumként értelmez. “Hiszünk az arroganciánkban, hogy, amit teszünk, fontos az emberek számára“. “Aki Cannes-ban díjat nyer, az semmit nem tud, legfeljebb díjat nyerni Cannes-ban“.Kassaei keveset beszél arról, hogy mit tart a reklámszakma igazi hivatásának, és így fogalmaz: “a reklámipar egyetlen értelme, hogy megpróbálj relevanciát nyújtani az emberek számára. És úgy, hogy segítesz a vállalatoknak, hogy üzenetet juttassanak el az embereknek, de az emberek javára. Ebben az üzenetben a vállalatok az mondják el, hogy miben teszik jobbá, könnyebbé, hatékonyabbá az emberek életét.“ És miután ezt elmondta, Kassaei bejátszotta azt, hogy mit gondol Don Draper a szerelemről. Mert ez az igazság arról, hogy mit hisz magáról a reklámszakma.Miért volt erős Kassaei előadása túl azon, hogy maga volt a meghasonulás? Azért, mert életem első olyan reklámja volt, ami nem tűnt reklámnak. A szórólap túloldalán kicsi betűkkel: Merchandise avaible for limited time at www.ddb.com, azaz az előadással kapcsolatos trikók és egyebek megvásárolhatók az alábbi oldalon.