A régiók csaknem felében áll az élen a szélsőjobb Franciaországban

Fotó: EPA / Julien Warnand

-

A szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) a tizenhárom franciaországi régióból hatban megszerezte a legtöbb szavazatot a regionális választások első fordulójában – derült ki a francia média által ismertetett exit poll eredményekből.


A kormányzó szocialista párt (Parti socialiste, PS) három régióban, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép Köztársaságiak (Les Républicains, LR) és szövetségeseik négy régióban győztek. A Párizs központú Ile-de-France régióban a Le Monde szerint a jobbközép nyert. A választáson viszonylag magas, 50 százalék feletti részvételt mértek.

Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője az eredményekkel kapcsolatban azt mondta, ezzel az FN lett „Franciaország első számú pártja”.

Nicolas Sarkozy vasárnap esti nyilatkozatában kizárta annak a lehetőségét, hogy pártja szövetségre lépjen a szocialistákkal annak érdekében, hogy megakadályozzák a szélsőjobboldal hatalomra jutását a régiókban.

A választások második fordulóját jövő vasárnap tartják. Ez az első országos választás a párizsi terrortámadások után, és az utolsó a 2017-es francia elnökválasztás előtt.