A régi koalíció új felállásban próbálja meg kormányozni Horvátországot

Fotó: AFP / SERGEI SUPINSKY

-

Újraosztották a tárcákat, a Mol-nak ezentúl a Most képviselőivel kell küzdenie Zágrábban.


Egy hónappal a választások után a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Híd Függetlenek Listája (Most) bejelentette, hogy ismét megállapodást kötött a közös kormányalakításról. Az előző horvát kabinet a HDZ és a Most alig félévi közös kormányzása után bukott meg. Andrej Plenkovic, a HDZ miniszterelnök-jelöltje arra számít, hogy Horvátországnak stabil kormánya lesz, és a HDZ-Most koalíciót a kisebbségi képviselők is támogatják majd. Szerint "mindenki más szavazatának csak örülnek". A parlament elnökének posztját rotációs alapon két évig a Most, két évig a HDZ tölti majd be - a Most ugyanis ragaszkodott a tisztséghez.

Bozo Petrov, a Most elnöke szerint kompromisszumos megoldás született. Szerinte a HDZ megértette követeléseik fontosságát, és reméli, hogy azok beépülnek majd a kormányprogramba.


Több helyettes

Az új kormánynak a korábbi 3 helyett 4 miniszterelnök-helyettese lesz, akik egyben miniszteri posztokat is betöltenek. Az első miniszterelnök-helyettes a Most egyik minisztere lesz. A kisebbik kormánypárt 4 minisztériumot kapott (a korábbi 6 helyett), és ezúttal az energetikai ügyeket a gazdasági minisztériumtól a környezetvédelmi minisztériumhoz csatolják. A Most az INA horvát olajipari vállalat miatt ragaszkodott ahhoz, hogy megkapja az energiaügyek felügyeletét. Továbbá ők irányítják a belügy-, az igazságügyi és közigazgatási minisztériumot is.

A kormányalakításhoz legalább 76 képviselő támogatására van szükség a 151 fős parlamentben. Plenkovic szerint jelenleg közel 90 aláírással rendelkezik, és azokat hétfőn, a kormányalakítási konzultációk második fordulóján mutatja meg Kolinda Grabar-Kitarovic államfőnek. Szerinte akár már egy hét múlva, a horvát sabor alakuló ülésén megbízhatják a kormányalakítással.


Plenkovic jelöltségét Jankovics Róbert magyar kisebbségi képviselő is támogatja. "A kulcsszó a bizalom" - mondta Jankovics, aki nem láthatja előre, milyen nehézségekkel kell majd megküzdeni a horvátországi magyaroknak az elkövetkező négy évben, de bízik benne, ha van bizalom, megoldás is lesz a problémákra.

Jankovics azt kérte az új kormánytól, nagyobb mértékben támogassa a magyar falvak infrastrukturális fejlesztését, az oktatási intézmények felzárkózását és a kulturális autonómiát. A magyar képviselő reméli, hogy mielőbb összeül a magyar-horvát kormányközi vegyes bizottság, melynek új összetételére is tett javaslatot. A két ország kabinetjeinek képviselői utoljára 2012 novemberében találkoztak Budapesten.


A szeptemberi választásokon a HDZ 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen újra a Most állt, 13 mandátummal. Az ötszázalékos parlamenti küszöböt még átlépő további pártok közül az Élőlánc politikai szervezet és partnerei 8, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) 3, Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja 2, valamint a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) 1 mandátumot szerzett, továbbá van egy, a diaszpóra által megválasztott független képviselő is.

A nemzeti kisebbségeknek garantált nyolc képviselői hely körül hármat a szerb, egyet-egyet a magyar, az olasz, valamint a cseh és szlovák képviselő tölt be, az összes többi nemzetiséget pedig két honatya képviseli majd az új összetételű parlamentben.