A Realt és az Atléticót is kizárták két átigazolási szezonból

Fotó: Getty Images / Gonzalo Arroyo Moreno

-

A két madridi csapat megsértette a fiatalkorú játékosok átigazolására vonatkozó szabályokat. Úgy jártak, mint a Barcelona, és ugyanazt a büntetést is kapták.


A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) két átigazolási szezonból kizárta a Real Madridot és az Atlético Madridot, mivel megsértették a 18 évesnél fiatalabb játékosok átigazolására vonatkozó előírásokat.

A két madridi csapat büntetése az aktuális átigazolási szezonra még nem vonatkozik, a nyárira és a következő télire viszont igen. Az eltiltás mellett a Realnak még 360 000, míg az Atléticónak 900 000 svácji frankot is be kell fizetnie a szövetség kasszájába.

A FIFA előírásai szerint az Európai Unión kívüli játékos csak akkor szerződtethető, ha már betöltötte a 18. életévét, míg az uniós állampolgárok esetében ugyanez a korhatár csupán 16 év. A FIFA az átigazolásokat rögzítő TMS rendszerben kutakodott, az Atlético esetében a 2007–2014, míg a Real esetében a 2005–2014 között regisztrált játékosokat ellenőrizve. A klubok 90 nap haladékot kaptak, hogy rendezzék a kérdéses játékosok jogviszonyát.

A büntetés főleg az átigazolási piacon aktívabb Realnak okozhat kellemetlen perceket, miután így végképp lemaradhatnak a Manchester United kapusáról, David de Geáról, és még inkább a Chelsea belga középpályásáról, Eden Hazard-ról. Ugyanakkor azt is jelentheti, hogy mindkét csapat rákapcsol még most januárban, hogy egy szezonra előre feltöltse a keretét. A fokozott vételi kedv persze az eladói oldalon jócskán felsrófolhatja majd az árakat.

A két madridi csapat ezek szerint ugyanazt a hibát követte el, amiért 2013-ban a Barcelona ellen is vizsgálat indult, amely a katalán csapat hasonló, ugyancsak két átigazolási szezonból történő kizárásával végződött. A büntetés éppen a napokban járt le, és a Barca azon nyomban 77 friss játékos regisztráltatott a spanyol szövetséggel.